Het jubelende persbericht dat KRO-NCRV dinsdag verspreidde over de luistercijfers van ‘De Wild in de Middag’ op Radio 2, is niet goed gevallen binnen de zender. Rob Stenders twijfelde live in zijn programma of hij op het persbericht wilde reageren. “Laten we zeggen dat, dankzij alle verzoekjes die jullie aanvragen, het best goed met het programma gaat”, aldus Rob, die vervolgens verwees naar het persbericht van Ruud.

Rob Stenders over persbericht Ruud de Wild

In het persbericht meldde KRO-NCRV dinsdag dat de middagshow van Ruud de Wild ‘het best beluisterde programma van de Nederlandse radio is’. “Fucking trots”, voegde Ruud de Wild eraan toe. De cijfers bleken echter toch wat anders in elkaar te steken. Het programma van Bart Arens en Rob Stenders wordt namelijk nog beter beluisterd.

Luistertijdaandeel

Al blijft het een gegoochel met cijfers. Navraag bij KRO-NCRV leert dat het persbericht gebaseerd is op luistertijdaandeel. Dat is het percentage van het totale aantal luisteraars dat op een specifiek moment op een zender afstemt. Maar het totaal aantal luisteraars wisselt sterk per tijdslot. “Het gaat om het dagelijks best beluisterde programma”, aldus een woordvoerder van KRO-NCRV.

Toch ligt het vaak wat ingewikkelder: radiozenders en mediabureaus krijgen maandelijks een gespecificeerd overzicht van de luistercijfers. Die cijfers zijn weer verdeeld in tijdvakken, doelgroepen en ook weer in luistertijdaandelen en luisterdichtheid. De getallen worden vaak genoemd in procenten, maar zijn ook weer om te zetten in absolute aantallen. Tal van verschillende factoren dus.

Het persbericht van KRO-NCRV zorgde ‘intern voor veel beroering bij de NPO Radio 2’, schreef AD eerder deze week ook.

Top 25 best beluisterde programma’s

Broadcast Magazine publiceerde deze week een overzicht van de best beluisterde programma’s, opgesplitst in luisterdichtheid, luistertijdaandeel en weekbereik. De programma’s van Radio 2 domineren in het overzicht:

Foto: Michel Schnater | NPO