Home Landelijke radio Dj’s blikken terug op 40 jaar Radio 3FM

Dj’s blikken terug op 40 jaar Radio 3FM

Vanwege het 40-jarig bestaan van de popzender, gaat Radio 3FM vanaf vandaag op zoek naar de grootste 3FM-artiest. In De Tegraaf blikten drie (oud-)dj’s van het station vandaag terug op de 40-jarige geschiedenis.

Peter Plaisier begon als 14-jarige in 1982 bij 3FM, toen nog Hilversum 3. Hij presenteert nog steeds op zaterdagavond. “Volgens mij ben ik de dj met de langste staat van dienst hier”, zegt hij. Plaisier vindt dat 3FM zich onderscheidt van andere zenders door originelere muziek te draaien. “De zender heeft een voortrekkersrol. Het muziekaanbod is breder dan ik bijvoorbeeld bij de commerciële radiozenders hoor.” Toen Plaisier zijn debuut op de radio maakte, ging het er heel anders aan toe dan nu, zegt hij. “Er was geen eenheid, alle omroepen hadden hun eigen dag op de zender, waardoor de muziek die werd gedraaid iedere dag compleet anders was. Nu is er veel meer eenheid in de programmering.”

Volgens Giel Beelen, nu presentator van de 3FM Ochtendshow, wachten veel commerciële radiozenders eerst af of muziek aanslaat. “Hun belang is toch vooral geld verdienen. Wij durven nieuwe en aparte muziek te draaien.” De radiozender is volgens Beelen ook niet bang. Als voorbeeld noemt hij Britney Spears. “Zij wordt toch als erg nep en plastic gezien, maar laatst had ze een hit, Toxic. Dat was een goed nummer en dat draaien we dus. Het is niet zo dat we het uit principe niet laten horen omdat het van Spears is.” Giel Beelen kan zich de tijd van bijvoorbeeld Frits Spits ook nog herinneren. “Ik weet nog dat ik op bepaalde dagen wel luisterde omdat Veronica dan bijvoorbeeld uitzond. Maar op de dag dat de TROS de programma’s deed, hoefde ik echt niet de radio aan te zetten.”

Frits Spits vindt dat 3FM de goede weg is ingeslagen. “Ze hebben een duidelijk gezicht gekregen. Een tijdje terug was het één pot nat, alle zenders leken op elkaar. Er was teveel gepraat en te weinig muziek en de muziek die werd gespeeld was niet uit het hart.” Frits Spits werkte van 1973 tot en met 1995 bij de zender. Hij maakte het programma Avondspits. “Dat was een droom. Iedere avond vond ik het weer een feest om dat programma te maken.” Momenteel is de presentator werkzaam bij Radio 2. Hij heeft toch nooit het gevoel gehad dat hij muziek moest draaien die hij zelf niet leuk vond. “Collega Felix Meurders weigerde destijds wel bepaalde muziek te spelen. Dat heb ik nooit gedaan, maar Meurders had ook meer lef dan ik.”

Plaisier had in zijn begindagen samen met Sjors Fröhlich een jongerenprogramma. “We kwamen binnen als jongentjes van 14 jaar en hebben het radiomaken geleerd met vallen en opstaan. Dat kan je je nu ook niet meer voorstellen.”