Home Landelijke radio Den Haag moet mediastad worden

Den Haag moet mediastad worden

Den Haag moet een échte mediastad worden waarbij elke burger zelf radio of televisie kan maken. De gemeente Den Haag wil volgens het AD burgers via geld en projecten stimuleren om zélf de camera op te pakken. Elke burger, organisatie of instelling kan gratis zendtijd krijgen én gebruikmaken van studio’s.

Hiervoor wordt voorlopig ruim 1 miljoen euro uit verschillende fondsen en begrotingen gehaald. Dat staat in de medianota Lokaal verbinden van wethouder Baldewsingh (PvdA, media) die in april in de gemeenteraad wordt besproken.

In de nota die deze krant in haar bezit heeft, staan voorstellen om van Hagenaars ‘mediamakers’ te maken. Zo moet er een themakanaal ‘Samen stad zijn’ op één van de twee kabelfrequenties op tv komen. Daar kunnen burgers zelf gratis programma’s met nieuws uit de stad maken. De lokale zendgemachtigde Stadsomroep Den Haag voert dit plan uit. Het doel van de wethouder is om binding tussen de burgers onderling en de gemeente te bevorderen, waardoor uiteindelijk de leefbaarheid in de wijken verbetert.

Een ander idee is om in de bibliotheken en in bestaande studio’s ‘wijkmedia-ateliers’ in te richten. In die ruimten kan iedereen zelf een digitale muurkrant maken, een weblog plaatsen, een radio-item monteren of een tv-opname maken.

Verder wil de wethouder samen met Fonds 1818 het Idzerda Stimuleringsfonds – genoemd naar de Haagse radiopionier Idzerda – instellen om jongeren op te leiden voor radio- en televisiewerk. Binnen dit fonds wordt bekeken of het mogelijk is om jonge talenten door te laten stromen naar een professionele mediaopleiding in Hilversum.