Home Landelijke radio Delta FM krijgt vergunning voor ‘Piratenradio’

Delta FM krijgt vergunning voor ‘Piratenradio’

Delta FM, de lokale omroep van de gemeente Twenterand, heeft alsnog een uitzendvergunning gekregen voor een themakanaal. Op dit themakanaal zal de omroep piratenmuziek laten horen. En dát 24 uur per dag op een vaste etherfrequentie. Daarmee is de rechtzaak, die zou dienen op 6 februari aanstaande, definitief van de baan.

De Twenterandse omroep had die rechtsgang ingezet, omdat het Commissariaat voor de Media tot twee maal toe hun verzoek in 2004 en 2005 had afgewezen. Het Commissariaat vond piratenmuziek niet behoren tot de plattelandscultuur. Daar was de lokale omroep het niet mee eens en men had de mediadeskundige bij uitstek en ex-voorzitter van het Commissariaat, burgemeester Koetje, aan haar zijde.

Programamleider Marcus Elzinga zegt veel gehad te hebben aan de burgemeester: “Helmer heeft ons adviezen gegeven bij de correspondentie richting het Commissariaat. En hij is met mij mee geweest naar Hilversum om ons plan omtrent ‘piratenradio’ te verdedigen. Daar zijn wij hem zeer dankbaar voor.”

Vorige week vertelde burgemeester Koetje dat een themakanaal met piratenmuziek wettelijk mogelijk is. Hij begreep de afwijzing van zijn voormalige werkgever dan ook niet. Te meer het Commissariaat in het verleden wel toestemming gaf voor FunX, dat ook een themakanaal is van de lokale omroepen in onder meer Amsterdam en Den Haag.

Het Commissariaat heeft de Twenterandse omroep schriftelijk verzocht de rechtzaak in februari af te blazen, omdat in oktober 2006 het toetsingskader van themakanalen is gewijzigd. Hierdoor valt ‘Piratenradio’ binnen de gestelde criteria en is het beroep niet meer van belang.

Elzinga: “Laat ik vooropstellen dat wij als omroep blij zijn met het besluit van het Commissariaat voor de Media, dat overigens per direct van kracht is. Wat ik mij wel afvraag is: als men dit in oktober 2006 al wist, waarom wacht men dan tot vlak voordat de rechtzaak dient? We zijn nu toch ruim drie maanden verder.” Maar de programmaleider van Delta FM wil daar niet te lang bij stilstaan.

“Ik wil nu vooruitkijken, want er is genoeg werk aan de winkel. We gaan in overleg met Cogas voor een kabelfrequentie en met Agentschap Telecom voor een etherfrequentie. Bij het Agentschap ga ik de gedane beloftes in herinnering brengen.” Elzinga sluit af: “Maar bovenal ben ik heel blij voor de mensen die houden van piratenmuziek. Zij krijgen nu voor het eerst in de radiohistorie een zender met hun muziek en dat volkomen legaal. Klinkt gek: legale piratenradio.”

Voorzitter Floor van Dijk van de Twenterandse omroep was verrast door het mooie bericht, maar verheugd. “Hier hef ik het glas op. We maken er het beste van.”

Vorig artikelGerard Ekdom: sfeer bij 3FM beter na vertrek Ruud, Henk en Rob
Volgend artikelFunX zoekt nieuwe partner voor landelijke kabelzender en wil tv maken