Home Landelijke radio Deel van de zenders in Hoogersmilde en Lopik mogelijk morgen weer on...

Deel van de zenders in Hoogersmilde en Lopik mogelijk morgen weer on air

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil morgen of overmogen een deel van de FM-zenders die op de zendmast in Smilde zaten, weer in de lucht hebben. Er wordt inmiddels gekeken naar een oplossing op de zendmast in Jirnsum.

Een andere mogelijkheid is dat er bij Smilde een tijdelijke noodzendmast opgebouwd wordt, maar dat duurt langer. Zendmasteigenaar NOVEC is ondertussen bezig een noodmast vanuit Amsterdam naar Drenthe te brengen. Die mast is ongeveer 100 meter hoog, maar er moet nog wel een vergunning komen. RTV Drenthe is inmiddels weer via een noodzender in Groningen in de lucht, maar wel veel zwakker dan normaal.

De brandweer kende de toren goed. Er zijn regelmatig oefeningen geweest en veel brandweerlieden hadden al een keer op de toren gestaan. De manier waarop de mast is ingestort verliep volgens het verwachte scenario en leverde dus geen gevaar op voor de omgeving.

IJsselstein
In IJsselstein zijn intussen metingen verricht en er zijn geen giftige stoffen aangetroffen. De brandweer kan nu naar binnen. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade aan de zendapparatuur is. Mogelijk wordt morgen een deel van de zenders weer in gebruik genomen, maar het is onwaarschijnlijk dat alle zenders weer aan kunnen.

Door nog onbekende oorzaak brak er vandaag brand uit in de zendmast in Hoogersmilde en die in IJsselstein. In Smilde viel zelfs het bovenste gedeelte van de zendmast om. NOVEC, het staatsbedrijf dat eigenaar is van de torens, zegt er alles aan te doen om de zenders zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen.