Home Landelijke radio ‘Dag van de luisteraar’ op Radio 4

‘Dag van de luisteraar’ op Radio 4

AVRO Klassiek organiseert op zondag 31 augustus 2003 in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op Radio 4 voor de derde keer een dag, die geheel in het teken staat van de luisteraar. Van 10:00 tot 17:00 uur presenteert Audrey van der Jagt een uitzending, die volledig gevuld wordt met de muziekkeuze van de luisteraar.

Regelmatig ontvangen de redacties van de AVRO Klassiek berichten van luisteraars dat er andere muziek uitgezonden zou moeten worden of verzoekjes om mooie archiefopnames weer eens te laten horen.

Vanuit ‘de schatkamer van de media’, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, wordt het programma rechtstreeks uitgezonden. Dit instituut beheert een zeer omvangrijke en veelzijdige collectie van audiovisuele programma’s, foto’s en objecten. Met zo’n 650.000 uur aan beeld en geluid, is het instituut het grootste audiovisuele archief in Nederland.

Het instituut ging in 1997 van start door het samengaan van de audiovisuele archieven van de omroep, de Stichting Audiovisueel Archief Centrum (AVAC), het Filmarchief van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de Stichting Film en Wetenschap (SFW) en het Omroepmuseum.

Dankzij deze samenwerking kan AVRO Klassiek deze bijzondere marathonuitzending verzorgen op zondag 31 augustus. Specifieke muziek uit het omroeparchief moet voor de uitzending schriftelijk worden aangevraagd. Reguliere verzoekjes daarentegen kunnen tijdens de uitzending via de telefoon bekend worden gemaakt. De medewerkers van Beeld en Geluid halen de verzoeknummers dan direct uit de archieven. Audrey van der Jagt zal de luisteraar vragen bijzondere muziekkeuzes in de uitzending toe te lichten.