Home Landelijke radio DAB-netwerkt breidt maandag flink uit

DAB-netwerkt breidt maandag flink uit

In Hilversum, Haarlem, Den Haag en Rotterdam en omgeving is vanaf aanstaande maandag 19 april 12:00 uur digitale radio te beluisteren. Radio 1 en 2, 3FM, Radio 4, 747 AM en de Concertzender zijn dan te ontvangen via Digital Audio Broadcasting (DAB). Hiervoor is echter wel een geschikte ontvanger voor nodig. En op een aantal autoradio’s na heeft geen enkel groot elektronicamerk in Nederland die in huis.

De ontvangst gaat via de ether. De ontvangende radio pikt het signaal op met een kleine antenne die vergelijkbaar is met die van een mobiele telefoon. Het systeem combineert een perfecte ontvangst van cd-kwaliteit met allerlei visuele informatie: over de programma’s, nieuwsflitsen en andere zaken. Ook kunnen veel meer radiostations uitzenden op dezelfde frequentie.

Op de FM-band is ‘slechts’ plek voor vier landelijke publieke radiostations en negen commerciële. De digitale frequentie kan 24 landelijke stations herbergen, waarvan de landelijke publieke omroepen er acht in gebruik gaan nemen. De overige zestien zijn voor commerciële geïnteresseerden. Daarnaast komen frequenties voor regionale omroepen en is er ruimte voor 117 lokale zenders.

In Engeland heeft digitale radio wel een grote vlucht genomen. “Daar kun je in Londen zo’n 55 zenders ontvangen die volkomen op jouw muzieksmaak zijn afgestemd. Heel kleinschalig dus”, zo zegt Hans Bakhuizen, beleidsadviseur van de Publieke Omroep in Hilversum. “Wil je alleen maar loungemuziek of hiphop? De display op de digitale radio geeft een overzicht van alles dat wordt uitgezonden. Favoriete zenders kun je opslaan. Je hoeft niet meer af te stemmen op een frequentie.”

In een deel van Almere gaat DAB vanaf 28 juli de lucht in, wanneer ook Amsterdam overgaat. Op 16 augustus moet de ontvangst in heel Almere perfect zijn, want dan krijgt ook Lelystad DAB. Rond die tijd zijn ook Noord-Brabant en Gelderland aan de beurt. Dan kan zo’n zeventig procent van de Nederlanders hifi-radiogeluid ontvangen, schat Bakhuizen.

Als ze een geschikte ontvanger hebben. Want daar zit het probleem. Cees Manneke, product-manager bij elektronicaconcern It’s: “Philips komt in het najaar met een heel klein radiootje en een wat grotere portable. Maar dat is het dan. Sommige autoradio’s kunnen DAB ontvangen, maar voor de meeste moet je er een extra aanpassing bij kopen. Ik denk dat veel merken eerst de kat uit de boom kijken. Pas als de commerciële omroepen digitaal gaan, is het voor fabrikanten aantrekkelijk om toestellen op de markt te brengen.” [De Gooi- en Eemlander]