Home Landelijke radio NOB voor groot deel in handen United Broadcast Facilities

NOB voor groot deel in handen United Broadcast Facilities

Een groot deel van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) komt in handen van United Broadcast Facilities (UBF). Dat hebben de ondernemingen dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om de bedrijven Cinevideogroep en NOB Decor, het Belgische Videohouse, NOB Duitsland, NOB Hongarije en een minderheidsbelang in het Nederlandse BTP. De Nederlandse bedrijven DutchView, Ciris en CamCompany blijven bij het NOB. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. De partijen willen de transactie in september hebben afgerond. UBF houdt zich bezig met faciliteiten voor televisieopnames en de bewerking daarvan.

Het NOB heeft een moeizame financiële geschiedenis. In 2002 boekte de onderneming voor het eerst in jaren weer een winstje. Er bleef destijds een plusje van 7 ton over tegen een verlies van 57,5 miljoen euro het jaar ervoor.

Met de overname komen de belangrijkste Nederlandse bedrijven die facilitaire diensten aan omroepen verlenen samen. Eerder al verklaarde directeur H. Bout van UBF dat een eventuele overname van delen van het NOB niet is bedoeld om het bedrijf te vergroten, maar meer als lijfsbehoud. De bezuinigingen in de omroepwereld treffen volgens Bout ook de facilitaire bedrijven.

Hij verwacht minder inkomsten. Door de overname krijgt UBF er ongeveer 450 werknemers bij en omzet van ongeveer 70 miljoen euro. Volgens de bedrijven gaan er geen arbeidsplaatsen verloren. [ANP]