Home Landelijke radio CvdM moet subsidie regionale omroepen vaststellen

CvdM moet subsidie regionale omroepen vaststellen

Het Commissariaat voor de Media moet jaarlijks bindend vaststellen welke financiële vergoeding de regionale omroepen tenminste nodig hebben van de overheid. Dat is één van de conclusies van de studie door het Instituut voor Informatierecht in opdracht van ROOS. Dit meldt Villamedia.

Onderzocht is hoe de wijzigingen in de Mediawet zich verhouden tot de programmatische verantwoordelijkheid en de financiering van de regionale publieke omroep. ROOS distantieert zich overigens van bovenstaande conclusie. In een begeleidende brief stelt zij: “Zodra de bereidheid van de provincies om de huidige structurele financiële inzet te continueren en om deze jaarlijks met een reële index te verhogen (…)’ voldoende in de Mediawet tot uiting komt, is er geen reden de geldstroom te laten verlopen via het CvdM. Wel vindt ROOS het belangrijk dat de ‘reële index’ door een onafhankelijke derde partij wordt vastgesteld.

Andere belangrijke conclusies uit de studie, uitgevoerd door het Instituut voor Informatierecht in opdracht van ROOS waren dat aan de bekostiging van de regionale publieke omroepen door de overheid geen voorwaarden kunnen worden verbonden met betrekking tot de vorm of de inhoud van de programma’s, en om in navolging van de landelijke omroep te werken met een vijfjarig concessieplan.