Home Landelijke radio Cultuurorganisaties vragen om behoud van Radio 6

Cultuurorganisaties vragen om behoud van Radio 6

Meer dan dertig cultuurorganisaties hebben staatssecretaris Sander Dekker in een brief opgeroepen om zich hard te maken voor het behoud van NPO Radio 6. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil per 1 januari de gepresenteerde programma's stoppen. Radio 6 gaat dan verder als themakanaal van Radio 2.

De cultuurorganisaties schrijven in een brief aan Dekker dat zij zich grote zorgen maken over het besluit van de NPO. Ze wijzen op de internationale positie van Nederland in de jazzwereld. "Nederland heeft internationaal toonaangevende podia op het gebied van jazz (zoals het Bimhuis in Amsterdam en LantarenVenster in Rotterdam), een wereldberoemd festival (North Sea Jazz Festival) en onze muzikanten (denk aan mensen als Benjamin Herman, Tineke Postma, Hans Dulfer en Fay Claassen) spelen over de gehele wereld."

Ook benadrukken zij dat jazz in Nederland belangrijk is voor muzikanten, horeca, gemeenten, de platenindustrie en platenwinkels. Ze noemen het idee dat er straks geen jazz meer op de radio zal zijn "een bizar gegeven".

Onder de ondertekenaars zitten bijna alle conservatoria, de branchevereniging van platenmaatschappijen (NVPI), de Nederlandse pop- en jazzpodia en festivals en het Prins Bernhard Cultuurfonds.