Home Landelijke radio Conflict tussen gemeente en Omroep Hilversum

Conflict tussen gemeente en Omroep Hilversum

Een gesprek tussen mediawethouder Jan Rensen en het bestuur van Omroep Hilversum heeft de onderlinge verhoudingen op scherp gezet. Rensen is verontwaardigd, onder meer over de suggestie dat híj verantwoordelijk is voor de dreigende ontslagen bij de lokale omroep.

Op aandringen van de raad heeft Rensen onlangs een gesprek gehad met twee bestuursleden van TV Hilversum en A-FM. Dit naar aanleiding van de discussie rond de subsidieaanvraag van de lokale omroep. De wethouder wilde over aanbod en beleid praten, maar het bestuur – aldus Rensen – alleen maar over geld. Zijn teleurstelling sloeg om in verontwaardiging toen hij een bericht op de website van de omroep las. ‘De raad van Hilversum wil de beste lokale omroep van Nederland, maar wethouder media Rensen wil die op geen enkele manier financieel tegemoet komen’, aldus het bericht.

Volgens voorzitter Henk Kok van het omroepbestuur is in de afgelopen drie jaar ‘fors bezuinigd’. “De grenzen zijn nu bereikt. Er zal fors moeten worden ingegrepen nu de wethouder niet bereid is de bezuinigingen op de omroep ongedaan te maken.” Kok heeft directeur Ruud Bochardt gevraagd aan te geven wat de gevolgen zijn voor de huidige programma’s.

Verontwaardigd door deze in zijn ogen onjuiste berichtgeving heeft Jan Rensen een uitgebreide brief naar de leden van de raadscommissie gestuurd. Daarin bestrijdt hij dat hij de omroep op geen enkele manier financieel zou willen ondersteunen. Hij wijst erop dat de raad de bezuiniging van de gemeente (tijdelijk) heeft teruggedraaid, zodat Omroep Hilversum op jaarbasis (inclusief kabelgeld via UPC) nu een kleine twee ton krijgt.

Dat is evenwel niet voldoende om de omroep draaiende te houden. In eerste instantie vroeg de omroep van de gemeente een bijdrage van 120.000 euro. Dit werd later opgetrokken naar ‘een extra subsidie van 350.000 euro’. En tijdens het gesprek vroeg het bestuur de wethouder zelfs een bijdrage van een kleine miljoen euro toe te zeggen.

Dit omvangrijke bedrag is met name nodig om de zeer forse én oplopende schuld bij de KRO (die de lonen uitbetaalt) weg te werken. Als de gemeente niet bereid was met een oplossing te komen, zou de KRO er wel eens op zeer korte termijn ‘de stekker uit kunnen trekken’. Ontslagen en andere maatregelen zouden dan onvermijdelijk zijn.

“Wat eerder geen probleem was, is nu ineens de verantwoordelijkheid van de gemeente, en is het aan de wethouder te wijten dat er daarom nu ontslagen dreigen te vallen”, stelt Rensen. Hij gaat de raad adviseren de subsidieaanvraag af te wijzen. Al was het alleen al omdat de KRO-kwestie nog steeds niet is opgelost. “Elke subsidie van deze hoogte verdwijnt dan in een bodemloze put.” Rensen is nog wel bereid de discussie over Omroep Hilversum, die de SP en de VVD op touw willen zetten, af te wachten. [Gooi- en Eemlander]

Vorig artikelSlam!FM lanceert nieuwe website
Volgend artikel‘Bestedingen aan internet gaan radio in 2008 voorbij’