Home Landelijke radio Computer helpt gefrustreerde radiofreak

Computer helpt gefrustreerde radiofreak

Je kunt natuurlijk wachten tot de presentator de naam van de artiest en het liedje bekendmaakt. Als er tenminste een presentator is. Maar zelfs als dat zo is, kan het nog wel eens misgaan. Omdat de telefoon gaat, of omdat een huisgenoot net aan een interessant verhaal begint. De situatie kan tot grote frustraties leiden.
Onderzoekers van Philips hebben een systeem ontwikkeld dat uitkomst moet bieden, zo meldt New Scientist. Op het moment dat het liedje voorbijkomt, belt de luisteraar op de mobiele telefoon een speciaal telefoonnummer en houdt hij het toestel bij de speakers.
Een computer aan de andere kant van de lijn vergelijkt het liedje met de liedjes in een uitgebreide database en stuurt vervolgens een sms-bericht met de naam van de artiest en de titel van het lied. Mobiele operators kunnen de mogelijkheid toevoegen om de cd van de artiest gelijk via de telefoon te bestellen.
Volgens de onderzoekers kan drie seconden van een liedje al genoeg zijn om het te herkennen. Philips wil een centrale database aanleggen met ongeveer 100.000 populaire liedjes.
Van elk liedje willen de onderzoekers een unieke vingerafdruk maken, zodat niet het nummer in zijn geheel hoeft te worden opgeslagen. Voor die vingerafdruk gebruikt Philips een technologie die een nummer verdeelt in 33 frequentiebanden. Van elke band wordt dan de energie gemeten. Zo kunnen de onderzoekers een unieke code voor het liedje ontwikkelen.