Home Landelijke radio Column: De comeback van Radio 2.

Column: De comeback van Radio 2.

De laatste luistercijfers zijn alweer een tijdje binnen. En natuurlijk was het een schok dat Radio 2 qua marktaandeel op gelijke hoogte kwam met Sky Radio. Maar is dat nou zo raar? Ik denk het dus niet. En daar zijn een aantal redenen voor.

Opzich vond ik het al raar dat Radio 3FM jaren achter elkaar veel beter scoorde dan de familiezender Radio 2. Paul van der Lugt, tot voor kort zendercoordinator van 3FM, was het met mij eens. “Kijk, dat we minder marktaandeel hadden dan Radio 2 vond ik niet gek. Ik roep al een aantal jaar dat het raar is dat we meer luisteraars hebben dan Radio 2. Zij richten zich op veel meer mensen. Terwijl wij toch meer radio maken voor een bepaald soort publiek”, is te lezen in het verslag dat RadioFreak schreef van een bezoek aan het publieke popstation. En daar heeft hij een punt. 3FM heeft een veel kleinere doelgroep dan Radio 2. Toch had 3FM eind 1999 nog vijf procent meer marktaandeel dan het publieke zusje. Radio 2 hoort logischerwijs gewoon thuis in de bovenste regionen van de luistercijfers.

Daarnaast denk ik dat Sky Radio een trend is geweest die nu langzaam aan het afzwakken is. Er zal altijd een marktaandeel zijn voor het station, maar het supermarktaandeel van 16,4 % dat het station eind 1999 haalde, zal nu buiten bereik blijven. Buiten dat ik nooit heb kunnen begrijpen wat mensen eraan vonden, denk ik ook dat mensen het nu wel gehoord hebben. Ik heb een jaar op een plek gewerkt waar Sky de hele dag aanstond. Ik kan je zeggen dat ik daar nu nog trauma’s van heb. je hoort sommige nummers gewoon iets te vaak. En daarbij komen er nu steeds meer goede alternatieven.

Radio 2 heeft natuurlijk niet alles te danken aan concurenten die het verkeerd doen. Maar ze hebben ook zelf een goede strategie ontwikkeled. De Top 2000 was natuurlijk een gouden greep. Maar ook de week van de jaren ’60 en andere themaweken doen het goed. Daarnaast raakt Radio 2 met de mix van luchtige muziek, oldies, en nieuws de juiste snaar. Het is een echt luisterstation geworden die de hele dag opstaat. Hetzelfde als dat Sky Radio is.

In dit opzicht zie ik ook wel een grote toekomst voor Noordzee FM liggen als ze een beetje de kant van Radio 2 op gaan. Hetzelfde overigens voor Radio 10 FM. Familieradio scoort nu eenmaal goed. Iedereen heeft het wel altijd over de jongerenstations als 538 en 3FM, maar die zijn niet eens de grootste.

Radio 2 heeft naar mijn idee een grote toekomst. De juiste snaar is gevonden. En de overige stations zullen er nog een hele kluif aan hebben om het publieke station van de sokkel af te duwen.

Peter van Dal, mediaverslaggever