Home Landelijke radio Column: 3FM, eenheid binnen de publieke omroep

Column: 3FM, eenheid binnen de publieke omroep

Vanaf nu ieder weekend een column van Peter van Dal, mediaverslaggever.

Als het om belastinggeld gaat, heeft iedereen een mening. Zo ook over de publieke omroep, voor een deel betaald uit de schatkist. Buiten dat ik er van overtuigd ben dat de publieke omroep ontzettend veel nut heeft, en dus behouden moet blijven, kan iedereen zien dat er op het Mediapark in Hilversum niet efficiënt gewerkt wordt. Sterker nog: er wordt gewoon geld over de balk gesmeten. Daar is iedereen het over eens. Een voorbeeld: Radio 2 heeft niet eens een eigen gebouw. Al de zendgemachtigden hebben een eigen studio vanwaar de uitzendingen komen. Iedere omroep moet dus een eigen studio hebben en onderhouden. Buiten het feit dat dit ervoor zorgt dat Radio 2 geen ‘eenheid’ is en ook het geluid ieder uur anders is, kost dit klauwen met geld. Maar dit kan ook anders. Binnen de publieke radio-omroep is er zelfs al een mooi voorbeeld: Radio 3FM.

De laatste jaren is 3FM hét voorbeeld geworden van een goed en efficiënt publiek station. De popzender heeft maar 1 studio vanwaar alle uitzendingen komen. Op 2 uitzonderingen na. De TROS maakt nog steeds de (weekend-)uitzendingen vanuit de eigen studio, die overigens 50 meter van de hoofdstudio afligt. En ook VPRO’s ‘Het Lek’ komt vanuit een andere lokatie. Maar dat is vooral ook om de live optredens. Het programma heeft zijn stekje in Amsterdam.

Voor de rest is 3FM steeds meer een eenheid aan het worden. Het blijven uiteraard allemaal losse omroepen op 1 zender, maar het groeit steeds meer naar elkaar toe. De dj’s en medewerkers komen elkaar daadwerkelijk in de gang tegen. Dit is bij Radio 2 niet het geval. Een gemiddelde luisteraar van 3FM zal al niet meer horen welke omroep op welke zendtijd zit. Zelfs het radionieuws is specifiek voor 3FM gemaakt, en de redactie heeft ook een plek gekregen in het audiocentrum, de thuisbasis van het derde publieke radionet.

Deze ‘eenwording’ is in het nieuwe jaar verder versterkt door een nieuw jinglepakket voor 3FM. Alle losse jingles van de losse omroepen zijn vervangen door een vast jinglepakket met dezelfde huisstijl. Radio 3FM heeft nu zijn eigen sound. Voor ieder programma is een jinglepakket gemaakt dat aansluit bij het centrale pakket.

Maar moet het huidige publieke bestel niet gewoon op de schop? Ja! Maar dat zal moeilijk en tijdrovend zijn. Het zou in principe het beste zijn als de losse zendgemachtigden werden opgeheven, en dat er gewoon een aantal deelredacties binnen de publieke omroep komen. Een redactie sport, religie, verstrooing, nieuws, enz enz. Dan is de publieke omroep een eenheid. Eigenlijk een soort BBC model. Maar dat duurt te lang…Een oplossing zoals die nu bij 3FM is, is dan ook het hoogst haalbare en voor nu een grote stap in de goede richting.

Aan de nieuwe zendercoördinator Florent Luyckx misschien de taak om de TROS te sommeren gewoon vanuit de centrale 3FM studio te gaan uitzenden. Dit kan de kwaliteit alleen maar ten goede komen en is ook kostenbesparend, want dan kan de TROS zijn speciaal voor de 3FM uitzendingen bedoelde studio opdoeken. Als dat lukt, lijkt niks meer in de weg te liggen om van 3FM een een eenduidig station te maken met behoud van het huidige publieke bestel. Het schoolvoorbeeld van efficiëntie en eenheid. En het bespaart nog geld ook…