Home Landelijke radio ChristenUnie wil omroepen korten voor overschrijden salarisplafond

ChristenUnie wil omroepen korten voor overschrijden salarisplafond


ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind pleit voor de aanpak van hoge salarissen in de publieke omroep nu blijkt dat tien presentatoren boven het afgesproken salarisplafond beloond worden. Hij stelt voor een eventuele korting van de omroepbijdrage uit te voeren als blijkt dat de omroepen ondanks de afspraken toch te hoge lonen betalen uit omroepbudgetten

Voordewind: "In 2009 is een motie van de ChristenUnie aangenomen dat salarissen boven de Balkenendenorm van 181.000 euro niet mogen worden betaald uit omroepbudgetten. Het kan niet zo zijn dat de belastingbetaler indirect betalen moet voor buitensporig hoge salarissen bij de publieke omroep. In 2011 en 2012 zouden nog maar vijf presentatoren boven de Balkenendenorm zitten, ik wil graag van de minister weten hoe het kan dat er nu zelfs tien presentatoren meer dan 181.000 euro verdienen.” De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) denkt in 2013 aan die afspraak te kunnen voldoen.

De ChristenUnie vindt dat presentatoren bij de publieke omroep niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm. Kamerlid Voordewind heeft schriftelijke vragen gesteld aan demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Bijsterveld.