Home Landelijke radio CDA en PvdA in de Senaat twijfelen over BNN-wet

CDA en PvdA in de Senaat twijfelen over BNN-wet

De fracties van het CDA en de PvdA in de Eerste Kamer hebben nog steeds grote moeite met het wetsvoorstel dat jongerenomroep BNN moet redden voor de Publieke Omroep. Dat schrijft het NRC Handelsblad. De plannen voor het publieke bestel die het kabinet vrijdag presenteerde, hebben dat niet veranderd. De beide partijen hebben 42 van de 75 zetels in de Senaat.

Senator Woldring (CDA): “De kou is niet uit de lucht.” Senator Witteman (PvdA): “We zijn blij dat het kabinet het publieke bestel grondig wil aanpakken, maar deze wet is voor ons nog steeds een probleem.” Het wetsvoorstel regelt dat het verplichte ledental voor omroepen verlaagd wordt van 300.000 naar 150.000. Drie weken geleden dreigde een meerderheid van PvdA, CDA, SGP en ChristenUnie in de senaat het voorstel te verwerpen. Volgens de PvdA is het een gelegenheidswet die alleen beoogt jongerenomroep BNN in het bestel te houden. BNN heeft nu 224.000 leden.

Staatssecretaris Van der Laan (Media) hoopte dat de senaat na de presentatie van de kabinetsplannen alsnog zou instemmen met het wetsvoorstel. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat andere manieren onderzocht moeten worden om te meten of omroepen een achterban vertegenwoordigen. Zo moet ook gekeken worden naar kijk- en bereikcijfers.

Het CDA vindt het vreemd om nu wettelijk te regelen dat de ledentallen verlaagd worden terwijl het kabinet daarover komend jaar wil discussiëren. Woldring: “De vraag is of je nu besluiten moet nemen waarvan je weet dat je ze straks terug gaat draaien. Dat is in het wetgevingsproces een vreemde zaak.” Zowel PvdA als CDA zegt te hopen op een oplossing voor BNN. Ze bepalen pas hun definitieve standpunt nadat de staatssecretaris in de Eerste Kamer een toelichting heeft gegeven. Het onderwerp wordt er vermoedelijk op 29 juni besproken. Als het wetsvoorstel niet van tafel gaat, wordt er over gestemd in de week van 6 juli.