Home Landelijke radio ‘Candlelight’ populair in gevangenissen

‘Candlelight’ populair in gevangenissen

Het gedichtenprogramma ‘Candlelight’ is populair in gevangenissen. Dat zegt presentator Jan van Veen in het 100%NL Magazine. Het programma wordt veel beluisterd in de gevangenissen en ook de Candlelight-boeken vinden er gretig aftrek. "Criminelen gebruiken de mooie woorden, die door anderen zijn verzonnen, om hun liefjes thuis aan de lijn te houden", aldus Van Veen.

De kracht van het programma zit hem volgens Jan van Veen in de herkenning. Gedeelde smart is halve smart. "Mensen zijn vaak niet in staat om over hun ellende te praten, maar ze kunnen het wel in een gedicht kwijt. De luisteraars herkennen de gevoelens van de schrijver of denken dat het speciaal voor hen geschreven is. Vroeger, toen de gedichten nog met de hand geschreven werden en mensen moeite moesten doen om een postzegel te kopen en te plakken, was de kwaliteit beter. Nu komt alles via de mail binnen en daar zitten ook heel vulgaire gedichten bij. Een paar schrijvers zijn echt gek en moeten naar de dokter."

Candlelight begon op Radio Veronica en was daarna jarenlang te horen op Sky Radio. Sinds mei vorig jaar is het programma te horen op 100%NL.