Home Landelijke radio BNR en NOS in de fout met dood burgemeester

BNR en NOS in de fout met dood burgemeester

De gemeente Utrecht doet aangifte bij de politie nadat enkele media vanochtend abusievelijk melding hadden gemaakt van het overlijden van burgemeester Annie Brouwer. BNR Nieuwsradio meldde de dood van Brouwer, maar rectificeerde korte tijd later. Ze hadden het bericht gebaseerd op NOS Teletekst, waar het overlijden van de burgemeester ongeveer 20 tot 30 seconden op had gestaan.

Ze zegt dat haar organisatie niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het controleren van de bronnen. “Dat is heel slordig en daarvoor bieden we onze excuses aan aan de familie Brouwer en aan de gemeente Utrecht.”

De gemeente beschikt over een e-mail waarin iemand ‘bekendmaakt’ dat de burgemeester is overleden aan de gevolgen van legionellabesmetting. Het persbericht wemelt van de tik- en spelfouten en is afkomstig van een Hotmail-adres. Het is nog niet bekend of de NOS het Teletekst-bericht baseerde op dit mailtje. Een NOS-woordvoerster spreekt van “meerdere bronnen” die aan het bericht ten grondslag lagen. “Eén daarvan was een mail, maar ik kan niet zeggen of het dezelfde mail is als die waarover de gemeente beschikt.”

Volgens een woordvoerder van Utrecht neemt de gemeente de zaak zeer hoog op en is de politie gevraagd uit te zoeken wat er is gebeurd. Brouwer werd donderdag in het Diakonessenhuis in Utrecht opgenomen wegens een legionellabesmetting. De gemeente verwacht dat zij binnen enkele dagen naar huis mag. [Planet]