Home Landelijke radio Beleggingsfonds John de Mol wil toppositie bij TMG

Beleggingsfonds John de Mol wil toppositie bij TMG

Het beleggingsfonds Cyrte krijgt mogelijk invloed op de strategie en het beleid van de Telegraaf Media Groep (TMG). Cyrte en de uitgever van dagblad De Telegraaf onderhandelen over een positie in de raad van bestuur en de raad van commissarissen, meldt het Financiële Dagblad dat het nieuws heeft gehoord van bronnen rond de gesprekken.

Als het Cyrte, dat een belang van twintig procent heeft in TMG, lukt om invloed te krijgen, is het voor het eerst dat een buitenstaander een belangrijke rol gaat spelen in de strategie en besluitvorming van de uitgever. TMG is ook het moederbedrijf van Sky Radio Group (Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM).

TMG wordt ondanks de beursgang in 1971, gecontroleerd door de familie Van Puijenbroek. Gewone investeerders zoals Cyrte houden certificaten van aandelen, die zijn ondergebracht bij Stichting Administratiekantoor. Cyrte is een fonds van Delta Lloyd en beheert onder meer het vermogen van mediamagnaat John de Mol. Het richt zich op de media- en technologiesector en heeft belangen in Endemol en Bol.com.

De gesprekken tussen bedrijf, familie en Cyrte hebben vooralsnog een vriendelijk karakter, aldus ingewijden. Nog voor de zomer wordt een uitkomst verwacht. De steun van de aandeelhouder zou kunnen helpen om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen. Daar komt bij dat Cyrte de positie van bestuursvoorzitter Ad Swartjes niet ter discussie stelt.

TMG kamp al enige tijd met tegenvallers. Een optieconstructie op het Duitse televisiebedrijf ProSieben leidde tot forse afboekingen. Dat heeft de top onder leiding van Swartjes binnen en buiten het bedrijf goodwill gekost. Het bestuur wordt bovendien verweten geen antwoord te hebben op de structureel krimpende omzet als gevolg van afnemende advertentie- en oplage-inkomsten.