Home Landelijke radio Agentschap Telecom: Minder piraten maar ze worden wel professioneler

Agentschap Telecom: Minder piraten maar ze worden wel professioneler


Volgens het Agentschap Telecom loont de aanpak van etherpiraterij. Het aantal individuele stations is afgenomen. Tegelijkertijd signaleert het Agentschap een commercialisering en professionalisering van de piraten.

Door een nieuwe aanpak die het Agentschap sinds 2010 hanteert worden niet alleen de dj's aangepakt maar ook de mensen die het station mogelijk maken. Er kunnen boetes gegeven worden tot 45.000 euro.

De professionalisering van de piraten is terug te zien in de stijging van het aantal mobiele masten dat op afstand aangestuurd kan worden. Ook de apparatuur wordt steeds professioneler.

In Nederland zijn ongeveer 2000 etherpiraten actief. In 2011 zijn 1368 inspecties uitgevoerd. Er zijn 75 boetes uitgeschreven en in 75 gevallen is een last onder dwangsom opgelegd. In 12 gevallen zijn deze ook daadwerkelijk afgestaan.

In de kaart hiernaast is de spreiding van de storingsmeldingen te zien. In 2011 zijn er 1577 storingsmeldingen voor de FM-band binnen gekomen. Vooral in het noordoostelijk deel van Nederland komen veel meldingen voor.

Vorig artikelIngrid Perez opvolger Bert van Lent in de nacht van 3FM
Volgend artikelEfteling Radio even terug in de ether