Home Landelijke radio Rechter: provincie mag niet bezuinigen op Omroep Brabant

Rechter: provincie mag niet bezuinigen op Omroep Brabant


De provincie Noord-Brabant mag niet bezuinigen op Omroep Brabant. Dat heeft de rechter in Den Bosch besloten, in een zaak die door de regionale omroep aangespannen was. Volgens de rechter kan de bezuiniging niet zo makkelijk doorgevoerd worden als de provincie denkt. Voorlopig wordt er dus niet gekort op de subsidie van Omroep Brabant. In 2012 wilde de provincie vier ton korten. In 2015 zou de korting moeten oplopen tot 1,7 miljoen euro, tien procent van de totale subsidie.

De rechtbank is van mening dat de provincie niet mag bezuinigen, omdat het gaat om een rijksbelasting die in 2004 als ondergrens is afgesproken. En die mag niet zomaar worden verlaagd, vindt de rechtbank. De provincie mag de subsidie verlagen als aangetoond kan worden dat het aanbod van Omroep Brabant op het niveau van het ijkmoment in 2004 blijft, aldus de uitspraak.

De uitspraak betekent dat Omroep Brabant voorlopig niet verder hoeft te bezuinigen. Het afgelopen jaar heeft de omroep al flink moeten snijden in personeel en programmering. Als de provincie in het gelijk was gesteld, zouden er volgens directeur Gert Bielderman nieuwe maatregelen nodig zijn geweest. "Wij zijn blij dat er nu duidelijkheid is", zegt hij in een reactie.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor zes andere regionale omroepen. Ook zij dreigen te worden getroffen door bezuinigingen vanuit provinciaal niveau. Nu de rechtbank in Den Bosch heeft besloten dat de provincie Brabant de subsidie niet mag korten, hebben deze omroepen waarschijnlijk ook meer kans om eventuele bezuinigingen af te wenden.