Home Landelijke radio TROS mag ‘verzekerd freelancer’ niet ontslaan

TROS mag ‘verzekerd freelancer’ niet ontslaan


De TROS heeft een zaak tegen freelancer Ignatius Schretlen verloren bij de Hoge Raad. De freelancer leverde jarenlang een bijdrage aan een radio-programma ''n Mondje Frans' en de teletekst-pagina's van de TROS. Zonder toestemming van het UWV mag de Schretlen niet ontslagen worden, is het oordeel van de hoogste rechter in Nederland.

De zaak is volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten van betekenis voor andere zogenaamde 'verzekerd freelancers', waarbij de opdrachtgever sociale premies inhoudt over de vergoeding.

Voormalig huisarts Ignatius Schretlen werd in 2008 ontslagen door de TROS na een freelance verbintenis van 30 jaar. De TROS meende dat daar geen ontslagvergunning voor nodig was omdat Schretlen freelancer was en het zijn hoofdinkomsten niet waren. Dat gold mogelijk toen de klus begon, maar niet meer tijdens het ontslag. En dat moment is bepalend, oordeelde de Hoge Raad. Schretlen had overigens geen recht op een ontslagvergoeding, wel op loondoorbetaling zo lang de aanvraag liep.

NVJ-jurist Yolanda Pattiasina: "De groep verzekerd freelancers is niet zo groot, maar voor hen betekent dit vonnis wel dat ze niet zo maar bedankt kunnen worden."

Schretlen is blij met de vonnissen. "Wat blijft steken is het gebrek aan communicatie van de TROS. Na 30 jaar trouwe dienst ben ik gewoon afgedankt. Dat heeft mij veel pijn gedaan. Ik hoop nog op een positieve reactie van de TROS, waarmee ik deze periode uit mijn leven op een goede manier kan afsluiten."

Vorig artikelRechter: provincie mag niet bezuinigen op Omroep Brabant
Volgend artikelZenders van Broadcast Partners op zendmast Lopik even uit