Home Landelijke radio Onderzoek: branden in zendmasten hadden met elkaar te maken

Onderzoek: branden in zendmasten hadden met elkaar te maken


De branden in de zendmasten van IJsselstein (Lopik) en Smilde hadden wel degelijk met elkaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van zendmastbeheerder NOVEC waar de NOS melding van maakt.

Op 14 juli vielen vlak voor middernacht de zenders die Broadcast Partners in beheer (onder andere de publieke zenders en Q-music) heeft grotendeels uit. Het automatische systeem, VSWR, dat dit moet constateren, werkte niet.

De zenders bleven volop toevoer krijgen, waardoor er op de vroege ochtend brand ontstond. Als reactie op het uitvallen, werden de zenders in Smilde rond middernacht op een hoger vermogen gezet naar het zuiden. Daardoor ontstond ook daar in de loop van de dag brand. Door de brand stortte de mast in.

Deze theorie, over het oververhit raken, werd direct na de brand ook al geroepen. Er is nu wel een brand- en rookdetectiesysteem aangelegd dat als er weer kortsluiting of oververhitting is, alles onmiddelijk wordt uigeschakeld. "En dan blijft het ook wel even stil, want zo snel vervang je zo'n installatie niet. Maar wij moeten ook denken aan de omwonenden van de toren en dat heeft voorrang, dus dan drukken we op de rode knop", aldus directeur Jan Willem Tom van NOVEC.