Home Landelijke radio Landelijke zenders betalen meer dan 30 miljoen euro voor verlenging frequenties

Landelijke zenders betalen meer dan 30 miljoen euro voor verlenging frequenties


Het ministerie van Economische Zaken heeft bekend gemaakt hoeveel  radiostations moeten betalen voor de verlenging van hun ethervergunningen tot 1 september 2017. De landelijke zender op ongeclausuleerde kavels en Radio Veronica betalen allemaal tussen de 30 en 40 miljoen euro. 

BNR Nieuwsradio, Slam!FM, 100%NL, die uitzenden via een geclausuleerd kavel, hoeven niets te betalen. Ook de meeste commerciële regionale omroepen betalen niets. Slechts 6 van de 38 stations betalen, waarvan het hoogste bedrag net boven de 100.000 euro ligt.

Alle stations (landelijk en regionaal) betalen bij elkaar meer dan 175 miljoen euro. Voorwaarde voor de verlenging is dat de radiostation gaan investeren in digitale etherradio (DAB).

“Om de waarde van de radiostations in kaart te brengen is nader onderzoek verricht dat dinsdag 18 mei 2010 door minister van der Hoeven (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd. In opdracht van Economische Zaken is door SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) in kaart gebracht wat de marktwaarde voor een fictieve nieuwe toetreder is voor het met zes jaar verlengen van de verschillende vergunningen”, zo schrijft het ministerie van Economische Zaken als uitleg over hoe zij tot de bedragen zijn gekomen.

De bedragen voor de landelijke zenders zijn als volgt:
Radio Veronica: 31,1 miljoen euro
Sky Radio: 36,5 miljoen euro
Radio 538: 37,5 miljoen euro
Q-music: 37,7 miljoen euro

Kavel A7 en A8 (de voormalige frequenties van Arrrow) worden opnieuw verdeeld onder dit nieuwe beleid en komen beschikbaar voor nieuwe toetreders. Bij kavel A8 (klassiek en/of jazz) zullen er geen licentiekosten in rekening worden gebracht. Bij kavel A7 moet ruim 32 miljoen euro worden betaald.

Het rapport over de waarde van de diverse kavels is openbaar.