Home Landelijke radio Jan Dijkgraaf: Dominique Weesie wilde dat ‘Echte Jannen’ zou stoppen vanwege mij

Jan Dijkgraaf: Dominique Weesie wilde dat ‘Echte Jannen’ zou stoppen vanwege mij


Het stoppen van het programma 'Echte Jannen' was een beslissing van PowNed-baas Dominique Weesie. Dat zegt ex-presentator Jan Dijkgraaf van het Radio 1-programma tegen RadioFreak.nl. "Ik heb in december 2010 voor het laatst contact gehad met Weesie. Ik had alleen contact met toenmalig hoofdredacteur Bert Huisjes. Die wilde graag door met het programma. Radiobaas Rob Stenders wilde ook graag door, maar zei vorige week dat hij er niet voor is gaan liggen. En terecht, want hij moet ook gewoon z'n hypotheek betalen. Maar ondanks dat iedereen door wilde, stopte het programma. En ik heb begrepen dat het een beslissing van Dominique Weesie was.

Wat Weesie op Dijkgraaf tegen had weet hij niet. "Alleen dat ik al heel snel ben gestopt als hoofdredacteur. M'n dokter zei me dat als ik zo doorging, ik in drie maanden in het ziekenhuis zou liggen. Mijn gezondheid was gewoon niet goed omdat ik teveel werkte. En daarnaast was ik niet geschikt voor het televisie-avontuur. En dat heeft Weesie mij blijkbaar kwalijk genomen. Ik hoorde van Bert Huisjes dat Weesie grote moeite had met mij als presentator van 'Echte Jannen'."

Dominique Weesie is verbaasd over de uitlatingen van Jan Dijkgraaf. "Ik herken me dan ook zeker niet in zijn verhaal", zo reageert hij. "Wij hebben met het bestuur besloten Echte Jannen te stoppen omdat we het niet vonden passen bij PowNed. We hebben in december met de makers om de tafel gezeten met het verzoek het format enigszins aan te passen. Ondanks toezeggingen is dit niet of nauwelijks gebeurd. Van een persoonlijke vete is wat mij betreft geen sprake. Sterker nog: het besluit om Echte Jannen te stoppen was unaniem en is pas in het voorjaar genomen. Ik begrijp dat het pijn doet dat we zijn kindje afnemen, maar er was helemaal niets persoonlijke aan."

Overigens heeft Dijkgraaf geen problemen met de beslissing om te stoppen. "Ik vind dat een omroepbaas mag beslissen om iemand eruit te gooien. Al slaat de kleur van z'n ogen hem niet aan. Ik had een freelance-contract voor een jaar en ik wist in december 2010 wel dat het niet verlengd zou worden."

In april maakte de omroep bekend te stoppen met het programma om zich meer te kunnen richten op de dagproductie. "Ik heb dat argument nooit begrepen. Ze hebben wel naar de dag proberen te gaan, maar dat is niet gelukt. Maar dat argument was PR-matig waarschijnlijk handig. Ze hadden beter kunnen zeggen 'Die Jan Dijkgraaf staat ons niet aan'. Ik hou wel van eerlijkheid. Ik heb zelf ook weleens mensen ontslagen omdat de kop me niet aanstond of omdat ze irritant waren. PowNed heeft het verder netjes afgehandeld, want het contract is gewoon uitgediend."

Toch was Dijkgraaf graag door gegaan. "Als de zendermanager, en de toenmalig hoofdredacteur, en de radiobaas (Rob Stenders) en medepresentator Jan Roos en de luisteraars het jammer vinden, dan ga ik niet zeggen dat het prima is. Het is gewoon jammer, maar zo werkt de grote mensen wereld."

Jan Roos gaat nu zonder Jan Dijkgraaf verder op het tijdstip dat er al was op Radio 1. "Jan Roos heeft een fulltime-contract voor vijf jaar bij PowNed, dus die is moeilijk los te weken voor wat anders. Dus er komt wellicht een nieuwe co-host."

Jan Dijkgraaf komt overigens weer terug op de radio in oktober. "Ik ben in gesprek met een omroep voor de zondagavond, maar niet op dat oude tijdstip. Want ik ga nooit meer in de nachten werken."