Home Landelijke radio FunX ‘kaapt’ 89.7 FM in Eindhoven

FunX ‘kaapt’ 89.7 FM in Eindhoven


FunX is vandaag te horen op 89.7 FM in Eindhoven. Ze hebben de frequentie 'gekaapt' om luisteraars over te halen te gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Daarnaast wordt actie gevoerd omdat de urbanzender niet mag uitzenden in de ether buiten de randstad. De zender heeft een vermogen van zo'n anderhalve Kilowatt.

"We willen ook graag in de vijfde stad van Nederland uitzenden, maar er wordt steeds gezegd dat er geen ruimte is", zegt mediadirecteur Cherylla Ganpatsingh. Met deze actie wil FunX aantonen dat er wel frequentieruimte is. FunX is al in de ether te horen in de vier grote steden.

De leegstaande etherfrequentie zit in het commerciële frequentiepakket A8, waar Arrow Jazz FM tot maart 2009 op uitzond. Tot 19:00 uur zijn de uitzendingen met live reportages op locatie in de Brabantse stad te horen.

Volgens FunX is de uitzending in Eindhoven niet gemeld bij het Agentschap Telecom. "De FunX-organisatie is zich er van bewust dat deze piratenactie eigenlijk niet mag", zegt mediadirecteur Cherylla Ganpatsingh van FunX. "Maar we doen het toch, omdat wij zoveel mogelijk jongeren in de grote steden willen oproepen om vandaag naar de stembus te gaan. Dat lukt het beste als je als zender letterlijk en figuurlijk dicht bij de luisteraar staat en mensen met speciale acties prikkelt. In Eindhoven mag FunX niet in de ether uitzenden. Maar die frequentie is er dus wel en op basis van reacties van internetluisteraars weten we dat er ook in Eindhoven veel belangstelling voor ons is. Met deze actie treden we in de voetsporen van bekende radiozenders als Radio Veronica, Radio Caroline en Radio Noordzee. Ons 'bootje' ligt vandaag in Eindhoven."
 
De actie in Eindhoven sluit de campagne 'Maak ze gek! Tel mee. Stem!', waarmee FunX haar luisteraars de afgelopen dagen heeft geïnformeerd over het nut van stemmen. Ganpatsingh: "Politici geven keer op keer aan, jongeren slecht te kunnen bereiken. Wij bereiken ze wel en daarom zijn we deze actie gestart. Jongeren kunnen achterover gaan leunen en verwachten dat alles voor ze geregeld wordt, of het heft in eigen handen nemen om zichzelf maatschappelijk zichtbaar te maken. Dat begint door te gaan stemmen."