Home Landelijke radio 538: “150.000 toeschouwers wegsturen was niet veilig”

538: “150.000 toeschouwers wegsturen was niet veilig”

Directeur Jan Willem Brüggenwirth van Radio 538 heeft gemengde gevoelens bij het Koninginnedagfeest gisteren op het Museumplein in Amsterdam. Na het drama in Apeldoorn besloot 538 het feest gewoon door te zetten. "Een moeilijke beslissing", zegt de directeur in RTL Boulevard. "Als je de beelden ziet snap je gelijk dat hier geen feestje bij hoort. Toch was het niet veilig om de 150.000 toeschouwers op het drukste moment van de dag naar huis te sturen."

Brüggenwirth is verbaasd over de houding van gemeente Amsterdam. Ze zeggen gemengde signalen te hebben gehad over de beslissing om door te gaan met het concert. Uiteindelijk liet burgermeester Cohen van Amsterdam die beslissing aan Radio 538 zelf.

Voor directeur Jan Willem Bruggenwith is deze move van burgervader niet heel begrijpelijk. "We zijn te gast in de stad. De finale beslissing ligt dan eigenlijk bij Cohen."

538 besluit na uitvoerig overleg met politie en veiligheidsmedewerkers toch door te gaan met het concert. Het programma werd wel twee uur ingekort, maar dat kwam mede omdat verschillende artiesten optredens hadden opgezegd.

De gemeente laat de directeur rond zes uur weten dat ze niet begrijpt waarom 538 niet eerder stoptte. "Die houding is redelijk frustrerend. We hebben hier niemand van de gemeente gezien. Er is vanuit die kant ook geen opdracht of instructie gekomen."