Home Landelijke radio 2015 bekeken door Sander de Heer

2015 bekeken door Sander de Heer

Sander de Heer stopte begin oktober na 7,5 jaar met zijn ochtendshow ‘De Heer Ontwaakt’ op NPO Radio 2. Vanaf januari is De Heer weer op de publieke radiozender te horen, iedere zaterdag en zondag tussen 14:00 en 16:00 uur. Het nieuwe weekendprogramma gaat hij samen met Yora Rienstra maken. We blikken met Sander terug op 2015 en kijken vooruit naar 2016.

Was 2015 een goed jaar voor de radio in Nederland?
“Jazeker, bij de publieke zenders is een hoop veranderd en vernieuwd en dat is nodig om actuele, jonge, vernieuwende radio te maken. Ik kijk dus met opgeheven hoofd terug op het stoppen van mijn ochtendshow op Radio 2. Sterker nog, het heeft voor mij ook weer nieuwe deuren geopend. Ik had nooit gedacht aan een duoshow in het weekend, nu heb ik er heel veel zin in om iets totaal anders te gaan doen.”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“Toen ik in september spontaan het vliegtuig pakte naar Lesbos om daar radio te maken. Binnen een paar uur zaten we midden tussen de koepeltentjes vol vluchtelingen. De hele vluchtelingencrisis kwam ineens zo dichtbij. Dat is radio anno nu: dichtbij, spontaan en écht! Hier kan geen spotify, iTunes, nonstop zender of digitaal themakanaal tegenop!”

Wat was de grootste verrassing op radio gebied in 2015?
“De opvolging van Coen en Sander door Frank van der Lende. Verrassend, verfrissend en vernieuwend!”

Heb je een doel voor jezelf in het nieuwe jaar?
“Samen met Yora Rienstra iets totaal anders doen dan ik altijd heb gedaan en op die manier het weekend op NPO Radio 2 een nieuw geluid geven. Bij ons moet je vooral niets als luisteraar: geen stellingen, sms-acties, platen kiezen of aanvragen, maar toch moet je willen blijven luisteren. Heel anders, maar spannend dus. Ik was wel toe aan iets nieuws!”

Wat verwacht je van 2016 op radiogebied?
“Meer creativiteit!”

Wie is er in november 2016 marktleider?
“NPO Radio 2 natuurlijk!”

Foto: Frank Ruiter