Home Landelijke radio 2012 bekeken door Frits Spits

2012 bekeken door Frits Spits

Frits Spits stopte dit jaar met De Strepen van Spits. Zijn dagelijkse programma KRO’s Tijd voor Twee blijft hij komend jaar nog wel maken. Vandaag in deel 4 van ‘2012 bekeken door…’ blikken we terug op het jaar met Frits Spits

Was 2012 een goed jaar voor de radio in Nederland?
“Het was een uitstekend radiojaar. Ik ken eigenlijk geen slechte radiojaren, radio is immers altijd de moeite waard. Maar 2012 had wel iets extra’s met de Sportzomer op Radio 1. Luid bezongen, en inderdaad was het goed, toch was er ook nog wel wat op aan te merken. Zo vond ik het minder geslaagd dat het format van Radio Tour de France werd ingepast in het raamwerk van de Sportzomer. Het resultaat was dat Radio Tour de France minder dynamisch was dan andere jaren. Maar toch heb ik er veel naar geluisterd, het was goed.”

Wat was volgens jou het radiomoment van het jaar?
“Een moeilijk vraag, dat is zo’n moment waarop je even inhoudt en alleen nog maar wilt luisteren. Er waren er vele, maar wat er uitsprong was het moment waarop ik in het programma Kunststof (Radio 1,NTR) een duet hoorde waarvan de rillingen over mijn rug liepen. Zo mooi vond ik het. Ik wist op dat moment niet wie er zongen, wat het was. Ik zette de auto stil om er geen moment van te hoeven missen. Het lied was van Carice van Houten, zij werd in dat uur geïnterviewd, en ze zong het samen met Anthony Hagarty, van Anthony and the Johnsons. Het leek wel of de stem van die bijzondere kunstenaar uit het hiernamaals kwam en die van Carice naar ijle verten stuurde. Een onvergetelijk moment.”

Wat was de grootste verrassing op radio gebied in 2012?
“Verrassend is altijd als je nieuwe talenten ontdekt. Zo’n talent is Luuk Ikink van BNN. Ik herinner me dat ik ’s nachts mijn zoon en zijn vriendin moest ophalen van Schiphol en zijn programma Start hoorde. Wat een originaliteit, wat een speels invalshoeken, wat een optimistische toon. Heerlijke nachtradio. Voor mij een verrassing. Niet voor niets heeft Luuk Ikink de Philip Bloemendalprijs gewonnen.”

Heb je een doel voor jezelf in het nieuwe jaar?
“Het eind van mijn carriere komt dichterbij. Daar doe ik niet dramatisch over hoor, maar het schrijnt natuurlijk wel. Dit jaar heb ik afscheid genomen van De Strepen van Spits. Een albumprogramma dat ik met heel veel liefde heb gemaakt, maar waar ik mee stop omdat de hoeveelheid werk dat het met zich meebrengt te veel aan het worden is. Ik beschouw het wel als het beste muziekprogramma dat ik ooit gemaakt heb , maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook wel het gevoel dat ik mijn muzikale verhaal verteld heb. Gelukkig blijf ik wel KRO’s Tijd voor Twee maken. De KRO heeft gevraagd of ik dat nog een jaar wil doen. Dat is in deze tijd wel bijzonder. Als je zoiets gevraagd wordt als je 65 wordt.”

Wat verwacht je van 2013 op radiogebied?
“Mijn verwachtingen voor radio zijn, zoals altijd ,hoog gespannen. De zender waar ik voor werk , Radio 2, is bezig met een vernieuwingsproces. Dat is altijd goed natuurlijk, maar ik hoop niet dat dat ten koste gaat van de inhoud. Radio is naast muziekbron toch ook een belangrijke nieuwsbron. Wel hoop ik dat de muziekradio wat volwassener wordt, ik mis in Nederland toch een zender waarop de formats van minder belang zijn. Er mag wat mij betreft meer vrijheid komen. Ik mis te veel en te vaak in de muziekkeuze de persoonlijkheid van de presentator/dj.”

Wie is er in november 2013 marktleider?
“Wie marktleider zal zijn in 2013: geen idee…maar ik denk dat station dat vernieuwingsdrift paart aan passie voor muziek, informatie en natuurlijk radio. Alles is weer mogelijk.”

“Ik wens iedere radiofreak een prachtig radiojaar.”
Foto: Wim Kluvers