Home Landelijke radio 1,9 miljoen Euro extra voor lokale omroepen

1,9 miljoen Euro extra voor lokale omroepen

De Rijksoverheid gaat vanaf 2002 ruim 1,9 miljoen Euro extra uitgeven aan de publieke lokale omroep. Dat meldt de OLON (Organisatie voor Lokale Omroepen Nederland). Opgeteld bij de ruim 4,5 miljoen Euro ie vanaf 2000 op de begroting staat, is er vanaf 2002 jaarlijks (geindexeerd) ongeveer 7 miljoen Euro beschikbaar.
Daarmee wordt eindelijk een deel van de belofte ingelost, die de regering deed bij de fiscalisering in 1999 van de omroepbijdrage. Deze belofte hield in dat de publieke omroep er niet op achteruit zou gaan. Lokale omroepen gingen er echter wel op achteruit. De Tweede Kamer heeft via vele moties haar ongenoegen daarover uitgesproken.
De bijna 7 miljoen Euro wordt jaarlijks toegevoegd aan het Gemeentefonds. Gemeenten zijn niet verplicht dit geld aan lokale omroep te besteden. Zoals wij al eerder meldde blijkt uit onderzoek van de OLON dat nog veel lokale omroepen niets of lang niet het totale bedrag ontvangen. Veel gemeenten geven het extra geld nog ergens anders aan uit.
De OLON wil nu dan ook snel maatregelen die garanderen dat het volledige bedrag wel bij publieke lokale omroep terecht komt. Eerder mochten gemeenten de opslag op de omroepbijdrage ook niet aan andere doelen besteden.