Home Landelijke radio Zendmast IJsselstein waarschijnlijk weer verlicht met kerst

Zendmast IJsselstein waarschijnlijk weer verlicht met kerst

’s Werelds grootste kerstboom gaat dit jaar weer branden, mits de bevolking een steentje bijdraagt. Vorig jaar bleven de lampjes in de zendmast uit omdat de organisatie het even voor gezien hield. Maar mede dankzij vele adhesiebetuigingen gaat Stichting Kerstboom nu weer enthousiast aan de slag.

Met de verzending van 3000 e-mail nieuwsbrieven is deze week de campagne gestart om geld op tafel te krijgen voor de 120 lampjes in de IJsselsteinse Gerbrandytoren, ook wel bekend als Zendmast Lopik.

Het optuigen kost 70.000 euro. Daarvan moet Stichting Kerstboom nog 25.000 euro bijeensprokkelen. De rest komt via sponsors en in natura. Als het lukt voldoende donateurs te vinden kunnen 2,5 miljoen mensen (in de directe omgeving en passanten op de snelwegen) de lampjes in december weer zien branden.

Het is de elfde keer dat de lampjes in de zendmast aan gaan. Dit gebeurde voor het eerst in 1992 op initiatief van de IJsselsteinse broers Ton en Martin Westland. In 1995 bleven de lampjes uit omdat de tuien beschadigd bleken door de wagentjes waaraan de lampen omhoog werden getrokken. Toenmalige eigenaar Nozema liet een nieuw systeem maken met kabels die langs de tuien worden gehesen, maar besloot in 2000 ook dat de lichtjes nog maar eens in de vijf jaar zouden branden. In 2002 strandde een initiatief om dit toch weer jaarlijks te doen. Op verzoek van de toenmalige burgemeester Wijte pakten de Westlandjes het in 2003 weer op met hulp van oom Jan. Vorig jaar maakten ze pas op de plaats vanwege een aantal problemen in voorgaande jaren. Bovendien wilde mastenbedrijf NOVEC helemaal niet meer in zee met Stichting Kerstboom, vanwege een geschil over een gat in de financiering. Dit was ontstaan doordat uitjes naar de toren op de valreep niet konden doorgaan omdat de mast mogelijk doelwit is van terroristen.

Dankzij bemiddeling van de gemeente IJsselstein werden de meningsverschillen opgelost. Volgens woordvoerder Marc de Kok was over en weer sprake van misverstanden. Die zijn nu uit de wereld. NOVEC is volgens woordvoerster Anja Spronk enthousiast over het idee dat de zendmast weer wordt opgetuigd als kerstboom.

Met hulp van de gemeente heeft Stichting Kerstboom volgens voorzitter Ton Westland bovendien een aantal nieuwe sponsors gevonden die de continuïteit waarborgen. [AD]

Vorig artikelSTER weigert spotje van BNR Nieuwsradio
Volgend artikelOmroep 3ML krijgt tweede etherfrequentie