Home Landelijke radio Wouter Zwart nieuwe NOS-correspondent in de VS

Wouter Zwart nieuwe NOS-correspondent in de VS


Wouter Zwart, nu nog correspondent voor de NOS in China, volgt over een jaar Eelco Bosch van Rosenthal op als correspondent in de Verenigde Staten. Bosch van Rosenthal vertrekt aan het einde van 2012 als de presidentsverkiezingen in de VS achter de rug zijn. De wisseling van de wacht past in het beleid van de NOS om correspondenten (in vaste dienst) gemiddeld om de 5 à 6 jaar van standplaats te laten wisselen.

Wouter Zwart (34) begon in 1999 bij de NOS als bureauredacteur buitenland. In januari 2006 werd hij benoemd tot correspondent in China. Vanuit die standplaats bericht hij sindsdien over China en over de landen er omheen, het verre Oosten. Zwart zegt erg uit te kijken naar zijn nieuwe post. "In Peking ben ik de afgelopen jaren getuige geweest van de geboorte van een wereldmacht. China's nieuwe positie en de veranderende verhoudingen met de Verenigde Staten hebben het politieke en economische landschap van de wereld dramatisch veranderd. Dat ik deze boeiende ontwikkelingen namens de NOS vanuit het andere perspectief in Washington mag blijven volgen, vind ik een grote eer."

Na de wisseling bestaat het 'bureau Washington' vanaf eind 2012 uit de multimediale correspondenten Wouter Zwart en Wessel de Jong, aangevuld met een bureauredacteur. Wat Eelco Bosch van Rosenthal (35), sinds 2007 multimediaal correspondent in de VS, gaat doen na zijn terugkomst naar Nederland, is nog onbekend. Voor de functie van multimediaal correspondent China zal in de loop van volgend jaar een werving plaatsvinden.