Home Landelijke radio Wethouder snoert radio-stagiair de mond

Wethouder snoert radio-stagiair de mond

Stomverbaasd was Colin Mooijman. Donderdag interviewde de stagiair bij de Groningse stadsomroep Oog wethouder Karin Dekker, maar na een te kritische vraag, dreigde ze het opnameapparaat van de leerlingjournalist uit te zetten en brak ze het interview af.

Het interview was ter gelegenheid van een aantal verkeersveiligheid-verhogende maatregelen op de Meeuwerderweg. “Dus ik vroeg: als het zo lang gevaarlijk was, waarom is er dan zo lang gewacht om het veilig te maken.”

Dekker begon vervolgens aan de eerste twee zinnen van haar antwoord. “Maar toen begon ze te fluisteren: ‘je begrijpt het niet’. Dus ik zei: ‘volgens mij begrijp ik het prima’. ‘Nee, nee, nee, het is allang geregeld’, fluisterde ze weer. En toen maakte ze een beweging naar mijn opnameapparaat. Ze zei: ‘Ik wil dat je hem uitdoet’.”

Dekker ontkent de gang van zaken niet. “Uit zijn vraag maakte ik op dat hij niet helemaal helder op het netvlies had, waarom ik daar was”, zegt Dekker. “En dan doe ik dat wel vaker bij de audiovisuele media, dan zetten we de band even stop en dan leg ik het nog een keer uit.”

Dat is ook precies wat er is gebeurd, vertelt Mooijman. “Ik heb de band stopgezet. Toen heeft ze een heel verhaal gehouden.”

En daarna mocht het opnameapparaat aan. Bezig aan zijn tweede stagedag, was hij bang om zonder materiaal op de redactie terug te komen. “Ik heb toen wat minder of eigenlijk geen kritische vragen meer gesteld.”

Dit interview is vervolgens uitgezonden. “Ik heb me een beetje laten intimideren”, zegt Mooijman. “Ik vind dat je als geïnterviewde en zeker als bestuurder gewoon antwoord moet geven op een vraag.”

Twee jaar geleden vond er volgens de omroep al eens eerder een gelijksoortig incident plaats tussen een jonge medewerker en de wethouder. Destijds is daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. [DvhN]