Home Landelijke radio Wereldomroep wint Braziliaanse prijs

Wereldomroep wint Braziliaanse prijs

De Braziliaanse sectie van de Wereldomroep heeft de Vladimir Herzog Prijs 2005 gewonnen in de categorie radioreportages. In de bekroonde programmaserie Vozes Indígenas no Brasil komen leden van verschillende Braziliaanse inheemse stammen aan het woord over hun cultuur. De prijs is in São Paulo uitgereikt aan de makers Mario de Freitas en Railda Herrero van de Wereldomroep.

In Vozes Indígenas no Brasil (in het Nederlands: De stem van inheemse stammen in Brazilië) vertellen leiders van inheemse stammen over hun eigen cultuur en de strijd voor behoud van hun culturele rijkdom. Ook medewerkers van verschillende organisaties in Brazilië geven in de radioserie hun visie over dit onderwerp. Thema’s die onder meer aan de orde komen, zijn etnische diversiteit, het behoud van de inheemse talen, het opkomen voor eigen rechten en de onderlinge samenwerking tussen de 235 inheemse stammen.

Deze Portugeestalige radioserie bestaat uit 14 programma’s van 30 minuten en werd via satelliet en internet aangeboden aan ongeveer duizend lokale radiostations in Brazilië. Ook veel universiteiten en andere organisaties In Brazilië ontvingen de radioprogramma’s, die zij gebruiken ter ondersteuning van hun werk.

De Vladimir Herzog Prijs wordt toegekend door de Vereniging van Beroepsjournalisten van São Paulo. Dit jaar heeft de prijsuitreiking een speciaal karakter vanwege de herdenking van de moord op de journalist Vladimir Herzog, 30 jaar geleden. Herzog was omstreden omdat hij zich toentertijd kritisch uitsprak over de militaire machthebbers van Brazilië. Dit militaire regime zat achter de moord.