Home Landelijke radio Wereldomroep start radioscholen voor West Afrika

Wereldomroep start radioscholen voor West Afrika

RNTC, het internationale trainingsinstituut verbonden aan de Wereldomroep, start volgend jaar rijdende Radioscholen in drie West Afrikaanse landen: Guinee Bissau, Sierra Leone en Senegal.

De Radioscholen zullen de medewerkers (veelal vrijwilligers) van lokale ‘community’ stations trainen. Het geld voor dit project is afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van het nieuwe Thematisch Medefinancieringsprogramma.

Het project duurt drie jaar, waarna het zelfstandig verder zal opereren. “We werken in de drie landen samen met verschillende lokale partners, trainingsinstituten en radiostations”, zegt General Manager Lem van Eupen van RNTC. “In West Afrika zijn de laatste jaren tal van lokale community stations ontstaan. Dat zijn initiatieven van veelal vrijwilligers die door middel van radio-uitzendingen hun directe omgeving over lokale ontwikkelingen willen informeren. Deze stations zijn van onschatbare waarde als het gaat om voorlichting op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en ze kunnen ook een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Maar de medewerkers zijn vaak onvoldoende geschoold om het medium ten volle uit te buiten.”

Met de rijdende Radioscholen zullen de medewerkers van deze stations training krijgen in het maken van professionele, op de doelgroep gerichte radioprogramma’s. “De stations beschikken vaak over maar zeer beperkte apparatuur. Vandaar dat we werken met mobiele trainingsapparatuur zodat de uitzendingen gewoon door kunnen gaan, terwijl de programmamakers les krijgen,” zegt Van Eupen. “We hopen dat dit initiatief ook zal leiden tot nauwere samenwerking en tot uitwisseling van programma’s tussen de deelnemende radiostations.”