Home Landelijke radio Verdeling 34 bovenregionale DAB+vergunningen gestart

Verdeling 34 bovenregionale DAB+vergunningen gestart

Het Ministerie van Economische Zaken gaat 34 bovenregionale DAB-vergunningen verdelen. Deze frequentieruimte is over nadat eerst alle landelijke en daarna alle regionale zenders digitaal te ontvangen zijn.

De regeling geldt voor niet-landelijke FM-vergunninghouders en de middengolfvergunninghouders die nu reeds in het bezit zijn van een vergunning voor digitale radio. De regionale publieke omroepen hebben aangegeven geen interesse te hebben in de ruimte. 

Drie rondes
De verdeling vindt plaats in drie rondes. Op deze manier probeert de overheid te voldoen aan een gelijke dekking tussen analoog (AM/FM) en digitaal (DAB+) en om voldoende verschillende zenders te krijgen.

Zenders die nu al via DAB te ontvangen zijn maar nog niet in het hele FM- of AM-gebied digitaal te ontvangen zijn krijgen voorrang bij de verdeling. Dit is een simulcastvoorziening.
Daarna een verdeling voor ander frequentiegebruik voor slechts één vergunning per regio. Dit is gedaan zodat er spreiding is van de verschillende stations.
Tenslotte een verdeling zonder een dergelijke limiet. Zodat er geen frequentieruimte ongebruikt blijft.

34 vergunningen
Digitale radio is in Nederland ingedeeld in vijf regio's. Hieronder is te zien welke ruimte er per regio beschikbaar is:

Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en het grootste deel van de provincie Flevoland (6B): 1 vergunning
Brabant en Limburg (7A): 9 vergunning
Friesland en een deel van de provincie Noord-Holland (9D-N): 10 vergunning
Zeeland (9D-Z): 14 vergunning
Randstad (8a): Hier is geen ruimte meer beschikbaar.

Kaart met DAB regio's

De vergunningen worden verleend voor de periode tot en met 31 augustus 2017. Geïnteresseerde hebben twee weken de tijd om te reageren.