Home Landelijke radio Vecai: DAB stoort op het kabelnetwerk

Vecai: DAB stoort op het kabelnetwerk

De Nederlandse kabelbedrijven, verenigd in Vecai, probeerden tevergeefs tot afspraken te komen met de NOS om storingen te voorkomen op de kabelnetwerken door de uitzendingen van de omroep via de digitale ether. Onlangs begon de NOS grootschalig met het uitzenden via digitale radio (DAB).

De Vecai roept de NOS op het uitzenden van digitale signalen voor etherradio te staken totdat een oplossing voor het technische probleem is gevonden. “Het signaal stoort op bepaalde apparatuur rondom de televisie. De kabelbedrijven zijn niet in staat gesteld voorbereidingen te treffen om de storingen te verhelpen en hun televisieabonnees in te lichten”, zo zegt Rob van Esch, voorzitter van de Vecai.

“In de UPC-gebieden Haarlem en Hilversum stoort de T-DAB-zender met name op RTL4. In Amsterdam zal dit vanaf begin volgende week ook het geval zijn. In Arnhem, Lelystad en Mierlo zal in de loop van augustus ook de Duitse zender ARD gestoord worden. In Rotterdam is er interferentie op het infokanaal. In Casema gebied zijn storingen op de VRT gemeld”, zo schrijft de Vecai in een schriftelijke verklaring.

Bij de verstrekking van de vergunning voor de T-DAB-zender maakten de kabelbedrijven al bezwaar. Ze vreesden signaalstoringen, maar kregen de toezegging dat die door gezamenlijk overleg zouden worden voorkomen. Binnen de Stichting Aanpak Interferentie werden op die wijze al eerder storingen voorkomen door digitale televisie-uitzendingen via Digitenne. Van Esch: “De NOS komt kennelijk zijn afspraken niet na.”

De NOS was niet bereikbaar voor commentaar. (Planet)