Home Stations Radio Veronica Rick van Velthuysen

Rick van Velthuysen

Rick van Velthuysen

Rick van Velthuysen wordt op 15 september 1961 geboren in Rotterdam. Net als zo’n beetje iedere radio-dj is hij van kleins af aan verzot van de radio.

In 1978 debuteert Rick, via een schoolkameraad, als diskjockey bij Radio Bollenstreek. De dj wil meer zendtijd en gaat vervolgens van de ene naar de andere piraat. In 1982 komt hij terecht bij Radio Duinstreek. Rick vervolgt zijn ‘piratenloopbaan’ achtereenvolgens bij Multiplex Music Aalsmeer, dat later overgaat in Music Radio Aalsmeer en Hofstad Radio in Den Haag. Bij laatstgenoemde werkt hij, onder de naam Rick de Vries, onder meer samen met Jeroen van Inkel.

KRO en AVRO

Als halverwege de jaren ’80 de eerste publieke lokale omroepen worden opgericht, kan Rick eindelijk legaal de lucht in. Legaal is hij voor het eerst te horen op Vloh-Radio Haarlemmermeer. In 1985 wordt Rick door Jeroen van Inkel geattendeerd op het feit dat de KRO op zoek is naar nieuwe diskjockeys. De radiomaker wordt aangenomen bij de KRO waar hij, samen met Peter van Dam, een spelletjesprogramma presenteert en later als invalkracht te werk wordt gesteld.

Als Kas van Iersel in 1986 de AVRO verlaat wordt Rick door Jan Steeman, Hoofd Radio 3 van de AVRO, benaderd om dit gat op te vullen. Nog geen anderhalve week later is Rick te beluisteren bij de AVRO met onder andere ‘Top Pop Radio’.

Radio 538

In 1992 wordt Rick door Erik de Zwart gevraagd om als diskjockey bij Radio 538 te komen. Hij gaat in op dat verzoek en presenteert bij 538 onder meer ‘MiddagRick’ en ‘Midden in de N8Rick’. De laatste jaren bij Radio 538 is hij te horen met zijn programma ‘Weekend Rick’, dat eerst op zaterdag- en zondagochtend zit, en daarna een jaartje tussen 18:00 en 20:00 uur. Het programma ‘Weekend Rick’ maakt hij samen met Marloes Löffelman.

Vanaf het voorjaar van 2015 is Rick niet alleen tijdens ‘WeekendRick’ tussen 12:00 en 15:00 op zaterdag en zondag te horen, maar ook elke werknacht samen met Erik-Jan Rosendahl en Koert Walraven in ‘MiddenInDeNachtRick’. In de zomer van 2007 wordt het contract van Rosendahl niet verlengd, waardoor Rick het programma alleen nog met Koert presenteert.

Eind oktober 2007 worden Rick en zijn sidekick Marlous Löffelman gedwongen afscheid te nemen van ‘WeekendRick’. De directie besluit de weekendprogrammering om te gooien. Rick is daar duidelijk niet blij mee, maar laat er in het openbaar weinig over los.

Radio Veronica

In de zomer van 2008 loopt het contract van Rick bij Radio 538 af. 13 augustus wordt bekend dat hij overstapt naar Radio Veronica, om daar in het weekend weer ‘WeekendRick’ te gaan maken. Op 6 september 2008 begint het programma, dat Rick weer samen maakt met sidekick Marlous Löffelman.

Van februari 2009 tot en met juli 2010 maakt Rick de ochtendshow op Radio Veronica. In augustus 2010 moet hij plaatsmaken voor Robert Jensen. Nadat Patrick Kicken de ochtendshow overneemt van Jensen en in de zomer van 2011 langdurig ziek is, vult Rick weer de ochtend op Veronica. Vanaf oktober 2011 blijft hij definitief in de ochtend. Daarnaast blijft Rick op zaterdag ‘Weekend Rick’ presenteren. In 2014 wint Ricks ochtendshow ‘Rick in de Morgen’ De Gouden RadioRing voor beste radioprogramma.

Uit de ochtend

In februari 2015 gooit Radio Veronica de programmering compleet om. Rick verdwijnt uit de ochtend, om iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 16:00 en 20:00 uur het programma ‘WeekendRick’ te presenteren. Sidekick Marloes Löffelman moet vertrekken bij de zender. In april 2015 vervalt het vrijdagprogramma van Van Velthuysen.

Radio Veronica maakt op vrijdag 9 december 2016 haar nieuwe programmering bekend. Voor Rick van Velthuysen is geen plek meer; zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Eind 2016 verlaat Rick de zender.

NPO Radio 2

Rick gaat in november 2018 aan de slag bij NPO Radio 2. Samen met sidekick Erik-Jan Rosendahl presenteert hij tussen 2:00 en 4:00 uur ’s nachts ‘Rickvan V doet 2’. Datzelfde jaar maakt hij zijn debuut als presentator van de Top 2000. Rick verhuist per 2022 naar het tijdslot tussen middernacht en 03:00 uur.

In juni 2023 maakt Rick de overstap naar Radio Veronica, waar hij tussen 6:00 en 9:00 uur de ochtendshow presenteert. Zijn terugkeer bij de zender is van korte duur, want drie maanden later wordt hij alweer uit de ochtend gehaald. Waarom dat gebeurt, is niet duidelijk.

Rick is vanaf oktober 2023 te horen in het weekend op Veronica, tussen 12:00 en 15:00 uur. Dit is het tijdstip waarop hij eerder bij Veronica en op Radio 538 al ‘Weekend Rick’ maakte.