Home Stations NPO Radio 2 Rick van Velthuysen

Rick van Velthuysen

Rick van Velthuysen

Rick van Velthuysen wordt op 15 september 1961 geboren in Rotterdam. Net als zo’n beetje iedere radio-dj is Van Velthuysen van kleins af aan verzot van de radio.

In 1978 debuteert Rick, via een schoolkameraad, als disc-jockey bij Radio Bollenstreek. De dj wil meer zendtijd en gaat vervolgens van de ene piraat naar de andere. In 1982 komt Van Velthuysen terecht bij Radio Duinstreek. Rick vervolgt zijn “piraten” loopbaan achtereenvolgens bij Multiplex Music Aalsmeer, dat later overgaat in Music Radio Aalsmeer en Hofstad Radio in Den Haag. Bij laatstgenoemde werkt hij, onder de naam Rick de Vries, onder meer samen met Jeroen van Inkel.

KRO en AVRO

Als halverwege de jaren ’80 de eerste publieke lokale omroepen worden opgericht, kan Rick eindelijk legaal de lucht in. Legaal is hij voor het eerst te horen op Vloh-Radio Haarlemmermeer. In 1985 wordt Rick door Jeroen van Inkel geattendeerd op het feit dat de KRO op zoek is naar nieuwe disc-jockeys. Van Velthuysen wordt aangenomen bij de KRO waar hij, samen met Peter van Dam, een spelletjesprogramma gaat presenteren en later als invalkracht te werk wordt gesteld.

Als Kas van Iersel in 1986 de AVRO verlaat, wordt Rick door Jan Steeman, Hoofd Radio 3 van de AVRO, benaderd om dit gat op te vullen. Nog geen anderhalve week later is Van Velthuysen te beluisteren bij de AVRO met o.a. Top Pop Radio, dat achtereenvolgens wordt omgedoopt in de Top Pop 20 en de Top Pop Discovery. Tevens presenteert Rick Top Pop op televisie.

Radio 538

In 1992 wordt Rick door Erik de Zwart gevraagd om als diskjockey bij Radio 538 te komen. Van Velthuysen gaat in op dat verzoek en presenteert bij 538 onder meer ‘MiddagRick’ en ‘Midden in de N8Rick’. De laatste jaren bij Radio 538 is hij te horen met zijn programma ‘Weekend Rick’ dat eerst op zaterdag- en zondagochtend zit, en daarna een jaartje tussen 18:00 en 20:00 ’s avonds. Het programma ‘Weekend Rick’ maakt Van Velthuysen samen met Marloes Löffelman.

Ook presenteert Van Velthuysen in de zomer van 2003 een maand lang ‘Evers Staat Op’. Vanaf het voorjaar van 2015 is Rick niet alleen tijdens ‘WeekendRick’ tussen 12:00 en 15:00 op zaterdag en zondag te horen, maar ook elke werknacht samen met Erik-Jan Rosendahl en Koert Walraven in ‘MiddenInDeNachtRick’. In de zomer van 2007 wordt het contract van Rosendahl niet verlengd, waardoor Rick het programma alleen nog met Walraven presenteert.

Eind oktober 2007 worden Rick van Velthuysen en zijn sidekick Marlous Löffelman gedwongen afscheid te nemen van ‘WeekendRick’. De directie besluit dat de weekendprogrammering omgegooid moet worden. Rick is daar duidelijk niet blij mee, maar laat er in het openbaar weinig over los.

Radio Veronica

In de zomer van 2008 loopt het contract van Rick bij Radio 538 af. 13 augustus wordt bekend dat hij overstapt naar Radio Veronica om daar in het weekend weer WeekendRick te gaan maken. Op 6 september 2008 begint het programma, dat Rick weer samen gaat maken met sidekick Marlous Löffelman.

Van 2 februari 2009 tot en met juli 2010 maakt Rick de ochtendshow op Radio Veronica. Vanaf augustus 2010 moet Van Velthuysen plaatsmaken voor Robert Jensen. Daarom krijgt ‘WeekendRick’ in oktober een uurtje extra en krijgt hij een nieuw programma op vrijdagavond tussen 21:00 en 0:00 uur. Nadat Patrick Kicken de ochtendshow overneemt van Jensen en in de zomer van 2011 langdurig ziek is, vult Rick weer de ochtend op Veronica. Vanaf oktober 2011 blijft hij definitief in de ochtend. Daarnaast blijft Rick op zaterdag ‘Weekend Rick’ presenteren. In 2014 wint Ricks ochtendshow ‘Rick in de Morgen’ de Gouden RadioRing voor beste radioprogramma.

Uit de ochtend

In februari 2015 gooit Radio Veronica de programmering compleet om. Van Velthuysen verdwijnt uit de ochtend, om iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 16:00 en 20:00 uur het programma ‘WeekendRick’ te presenteren. Sidekick Marloes Löffelman moet vertrekken bij de zender. In april 2015 vervalt het vrijdagprogramma van Van Velthuysen. De dj is daarmee voortaan alleen nog op beide weekenddagen te horen.

Radio Veronica maakt op vrijdag 9 december 2016 haar nieuwe programmering bekend. Voor Van Velthuysen is geen plek meer, zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Eind 2016 verlaat Van Velthuysen de zender.