Home Stations NPO Radio 2 Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel wordt geboren op 7 juli 1961 als Jeroen Donderwinkel. Al sinds hij een kleine jongen is, is Jeroen in de ban van de radio. De jonge dj luistert graag naar Ferry Maat, Frits Spits, Jan Mulder en vele anderen. Op jonge leeftijd begint Jeroen met het draaien van plaatjes in de discotheek.

Jeroens radiocarrière begint bij Radio Picasso 101, een Amstedamse etherpiraat die op de zondag uitzendt. De dj presenteert er het programma ‘De Winkel van Inkel’. Vervolgens maakt Jeroen de overstap naar Radio Decibel 96.2, een station dat later landelijke bekendheid krijgt door het format en de dj’s.

Veronica

Na meerdere sollicitatiebrieven te hebben gestuurd naar Radio Veronica, krijgt Jeroen in 1984 zijn eerste baantje bij de landelijke radio. Hij begint met een nachtprogramma op Radio 2, maar al snel volgt de ‘Tip-parade’ op Radio 3.

Na meerdere succesvolle programma’s op Radio 3, stapt Jeroen over naar Radio Veronica. Op ‘HitRadio Veronica’ presenteert hij jarenlang de ochtendshow ‘Rinkeldekinkel’. Veroncia wordt op 1 januari 1998 met de komst van FM-frequenties omgedoopt tot Veronica FM. Jeroen verhuist van tijdslot, om iedere middag tussen 16:00 en 19:00 uur ‘Rinkeldekinkel’ te presenteren.

Radio 538

In april 2000 ruilt Jeroen Veronica FM in voor Radio 538. Samen met sidekick Dennis Ruyer presenteert hij er de middagshow. Later schuiven ook Dennis Verheugd en Jelte van der Goot aan als medepresentatoren van het programma. Een show op de late vrijdagavond (‘Powermix van Inkel’) volgt.

Terug naar Radio Veronica

Radio Veronica komt in september 2003 na jaren terug in de ether met een 80s en 90s hits-format. De zender aast op de terugkomst van Jeroen, maar 538 wil de dj niet laten gaan. Een getouwtrek tussen beide zenders is het gevolg. Jeroen meldt zich ondertussen steeds vaker ziek bij 538.

De transfer naar Radio Veronica lijkt uit te blijven, totdat Radio 538 Jeroen uit de programmering haalt. Enkele weken later wordt bekend dat de dj vanaf januari 2004 de middagshow op Radio Veronica presenteert. In het najaar van 2004 verhuist het programma naar de ochtend.

Qmusic

Jeroen stapt in september 2005 over naar Qmusic, waar hij de ochtendshow ‘Je Dag Is Goed’ maakt. In maart 2008 vertrekt hij uit de ochtend om het middagprogramma op het radiostation te gaan doen. Ruud de Wild neemt zijn plaats in de ochtend over. Jeroen is niet blij met zijn nieuwe tijdslot, maar verlengt in september 2008 toch zijn contract bij de zender.

Frits Spits maakt op 23 september 2010 in zijn programma op Radio 2 bekend dat Jeroen de Marconi Oeuvre Award krijgt. Jeroen is blij verrast. “Shiiiiit. Jeetje mina, geweldig. Ik heb nog nooit een dergelijke prijs ontvangen en ik vind het geweldig dat deze eer mij te beurt is gevallen. Toen ik heel veel op radio en tv was bestond zo’n prijs nog niet. Dat ik dit nu krijg, is geweldig.”

Radio Veronica

Eind juni 2014 wordt bekend dat Jeroen overstapt naar Radio Veronica. Per 1 september volgt hij Rob van Someren op, die vertrekt bij het station. Op Veronica maakt Jeroen een half jaar lang tussen 16:00 en 19:00 uur de middagshow. In februari 2015 verhuist hij naar de ochtend; hier is de dj iedere werkdag tussen 7:00 en 10:00 uur te horen met ‘Rinkeldekinkel’.

Begin 2017 gaat de complete programmering van Radio Veronica op de schop. Jeroen stopt met zijn ochtendshow en verhuist naar het weekend, waar hij van 12:00 tot 16:00 uur te horen is.

In het voorjaar van 2017 krijgt Jeroen een licht hartinfarct. Hij is vanaf dan niet meer te horen bij Radio Veronica. Later dat jaar wordt bekend dat Jeroens contract bij de commerciële zender niet verlengd wordt.

NPO Radio 5

Jeroen gaat in januari 2018 aan de slag bij NPO Radio 5. Voor de publieke zender maakt hij iedere werkdag van 7:00 tot 10:00 uur de ochtendshow ‘Je Dag is Goed’, als opvolger van Henk Mouwe die met pensioen gaat.

NPO Radio 2

Per oktober 2020 stapt Jeroen over naar NPO Radio 2, waar hij in het weekend het ochtendprogramma gaat maken. Naast zijn ochtendshow krijgt hij ook een nachtprogramma en maakt hij een podcast voor de zender. De radiomaker moet in 2021 onder het mes, vanwege stemproblemen.

Jeroen is sinds januari 2024 op weekenddagen tussen 10:00 en 12:00 uur te horen op Radio 2. Ook maakt hij op vrijdagavond een programma, van 18:00 tot 20:00 uur.

Foto: Nico Kroon / MAX