Home Stations NPO Radio 1 Lara Billie Rense

Lara Billie Rense

Lara Rense in de studio van NPO Radio 1

Lara Billie Rense wordt op 31 juli 1972 geboren in Nunspeet. Die studeert sociologie aan de Universiteit Amsterdam, maar de studie bevalt minder goed dan verwacht. Via een aantal schrijfopdrachten komt die terecht bij de lokale omroep van Amsterdam. Bij die lokale omroep moet die plots invallen als nieuwslezer. En dan is de liefde voor radio geboren.

In 2002 maakt Lara de overstap naar BNR Nieuwsradio, waar die begint als nieuwslezer en later een lunchprogramma presenteert. Door bezuinigingen moet het programma van Rense in het voorjaar van 2009 verdwijnen.

De presentator maakt vervolgens de overstap naar De Wereldomroep. Hier maakt die een dagelijks programma voor vakantiegangers in het buitenland.

Naar Radio 1

In september 2009 gaat Lara Billie aan de slag bij Radio 1. Bij de publieke nieuwszender presenteert die tot eind 2013 het ‘NOS Radio 1 Journaal’ in de ochtenduren. Lara Billie maakt het programma samen met Marcel Oosten.

Begin 2014 verhuist de presentator naar de middaguren van Radio 1, waar die de middageditie van het ‘NOS Radio 1 Journaal’ voor rekening neemt. Met ingang van 2016 wordt het programma vervangen door ‘Nieuws en Co’, dat de NOS samen met de NTR maakt. Lara Billie maakt het programma iedere middag van 16:00 tot 18:30 uur.

Lara Billie moet per 2020 een uur zendtijd inleveren op Radio 1. Diens middagprogramma begint niet meer om 16:00, maar om 17:00 uur. De presentator zegt ‘die gedachtegang niet te snappen’. “Maar goed, het is Hilversumse logica, die valt soms niet te begrijpen.”

Non-binair

Lara gaat per 2021 verder onder de naam Lara Billie Rense, als eerste non-binaire radiopresentator. “Het voelt als een soort wedergeboorte”, schrijft ze op Instagram. Al als kind voelt die zich zowel meisje als jongen.

Een jaar later, in 2022, stopt Lara Billie met het presenteren van ‘Nieuws & Co’ op Radio 1. Na een radiostilte van enkele maanden, keert die begin 2023 terug bij de nieuwszender. Lara Billie presenteert er één keer per week een programma over biografieën.

Foto: NOS/Stefan Heijdendael