Home Stations NPO Radio 1 Frits Spits

Frits Spits

Frits Spits komt ter wereld in Eindhoven als Frits Ritmeester op 19 januari 1948. Zijn vader is huisarts en clubarts van voetbalclub PSV, zijn moeder schrijfster. Frits’ liefde voor muziek begint al op de Universiteit Utrecht. Hij haalt zijn docotoraal Nederlands met een scriptie, waarin hij aantoont dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hebben.

Na drie jaar doceren als docent Nederlands, wordt Frits ontdekt door Felix Meurders. Frits is namelijk al tijdens zijn studententijd bezig als dj. Hij mag in 1973 een proefuurtje radiomaken voor de VARA. Uiteindelijk komt Frits bij de NOS terecht, waar hij in 1978 begint met ‘De Avondspits’ op Radio 3.

In 1988 stopt hij tijdelijk met het programma om zich op het televisieprogramma Nieuwsspits te storten, maar dat tv-programma wordt geen succes. Na een korte periode voor TV10 van Joop van den Ende, komt Frits op 1 april 1990 terug bij de NOS om nog vijf jaar ‘De Avondspits’ te presenteren.

Tijd Voor Twee

Op 24 februari 1995 is de laatste uitzending van ‘De Avondspits’ op Radio 3 en stapt Frits over naar de KRO op Radio 2, waar hij dagelijks tussen 12:00 en 14:00 uur te horen is met ‘Tijd Voor Twee’.

Vanwege zijn 60e verjaardag wordt Frits op 21 januari 2008 in een speciale uitzending in het zonnetje gezet, ook omdat de radiomaker dan al 35 jaar in het vak zit. Van locoburgemeester Leo Janssen van Laren krijgt Frits een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau). De presentator krijgt ook de Radio 2 Zendtijdprijs vanwege zijn lange staat van dienst.

‘De Avondspits’ komt op 23 januari 2008 eenmalig terug op 3FM. Op initiatief van ‘De Coen & Sander Show’ is Frits weer even te horen tussen 18:00 en 19:00 uur.

Op 4 september 2008 ontvangt Frits Spits de Marconi Award voor zijn hele oeuvre als radiomaker. In september 2008 brengt hij ook zijn boek ‘Zestig Strepen’ uit, waarin hij zestig liedjes beschrijft die mede bepalend zijn geweest voor zijn muzikale voorkeur.

Frits Spits naar Radio 1

In januari 2013 wordt Frits 65 jaar. Eind dat jaar stopt hij met zijn lunchprogramma op Radio 2. Hij wordt opgevolgd door Gijs Staverman, die overkomt van Qmusic.

Frits maakt vervolgens de overstap naar Radio 1, waar hij sinds begin 2014 op zaterdag van 11:00 tot 13:00 uur het taalprogramma ‘De Taalstraat’ presenteert.

De vrouw van Frits, Greetje, overlijdt in mei 2018. De twee waren al meer dan 45 jaar samen. Na het overlijden van zijn vrouw kruipt Frits in de pen en schrijft een boek: ‘Alles lijkt zoals het was’. Aan de hand van Nederlandstalige liedjes beschrijft hij een lange periode van rouw.

Frits wordt in 2019 door de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. De jury noemt Spits ‘een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio’. “Hij is gemaakt voor de radio.”

Foto: KRO-NCRV