Home Stations JOE Sander Lantinga

Sander Lantinga

Sander Lantinga komt uit het Noord-Hollandse Berkhout, waar hij op 27 september 1976 het levenslicht ziet. Na een studie Audiovisuele Journalistiek aan de Hogeschool van Zwolle gaat Sander aan de slag bij MTV. Bij de zender begint hij als redacteur en wordt hij vervolgens vj onder de naam ‘De Zak’. Deze naam krijgt hij omdat hij maandenlang presenteert met een papieren zak over zijn hoofd.

3FM

Sander gaat per 2004 ’s nachts aan de slag op 3FM. In september 2004 ruilt hij MTV definitief in voor de NPS. Van maandag tot en met donderdag maakt Sander een jaar lang van 20:00 tot 22:00 uur de ‘Sandersjow’. Daarnaast presenteert hij op vrijdag samen met Coen Swijnenberg het programma ‘Lantinga & Swijnenberg’.

Sander krijgt in 2005 de Marconi Award voor aanstormend talent, hoewel hij dan al gestopt is met zijn avondprogramma vanwege zijn televisiewerk voor BNN. Bij die omroep maakt hij televisieprogramma als ‘Try Before You Die’, ‘Kebab TV’, ‘Doe Maar Normaal’ en ‘De Klusjesmannen’. Sander is ondertussen nog wel op vrijdagavond te horen op 3FM, samen met Coen Swijnenberg.

De Coen & Sander Show

Sander besluit in september 2006 om zich toch weer op het radiowerk te storten. Samen met Coen presenteert hij iedere werkdag van 16:00 tot 19:00 uur ‘De Coen & Sander Show’. In oktober 2008 wint het programma de Gouden RadioRing.

In december 2006 is Sander te zien en te horen in de derde editie van ‘3FM Serious Request’. Samen met Giel Beelen en Gerard Ekdom laat hij zich zes dagen opsluiten in het Glazen Huis op de Neude in Utrecht.

Sander is in het najaar van 2012 twee maanden afwezig bij 3FM. De dj heeft paniekaanvallen en neemt een tijdje rust. “Als ik 24 uur per dag bang ben en mijn gedachtes niet meer in de hand heb, dan is er toch iets aan de hand’. De dokter bracht zei: ‘Je bent overspannen, of je zit daar tegenaan”, aldus Sander.

Overstap naar Radio 538

Op 3 februari 2015 maken Coen en Sander bekend dat ze de overstap maken naar Radio 538. Bij de commerciële zender presenteert het duo ook de middagshow, iedere maandag tot en met donderdag van 16:00 tot 19:00 uur. Coen en Sander maken op vrijdag 29 mei 2015 hun laatste uitzending op 3FM.

Na zestien jaar valt in juni 2022 het doek voor de dagelijkse ‘Coen & Sander Show’. Radio 538 haalt de show uit de dagelijkse programmering. Het programma is vervolgens alleen nog op vrijdagmiddag te horen. Sander verkast tevens naar Radio Veronica, waar hij van maandag tot en met donderdag de middagshow presenteert.

Naar JOE

In september 2023 wordt bekend dat Sander overstapt naar JOE, waar hij samen met Coen Swijnenberg de ochtendshow gaat presenteren. Daags na de bekendmaking van het nieuws is Sander al niet meer te horen op Radio 538.

Na een radiostilte van bijna acht maanden gaan Coen en Sander op 6 mei 2024 van start bij JOE. Dat de twee zo lang niet op de radio te horen zijn, komt vanwege het concurrentiebeding dat ze eerder bij Talpa tekenden. In die ‘afkoelperiode’ mogen nog geen radio maken bij de concurrent, in dit geval Joe, op straffe van vaak hoge boetes.

Sander Lantinga heeft een relatie met Tessel van der Lugt. Het stel heeft vier kinderen.

Foto: Theun Herder / JOE