Home Landelijke radio Ruzie binnen de TROS over toekomst

Ruzie binnen de TROS over toekomst

Het personeel van de TROS is in conflict gekomen met de leiding van de omroepvereniging. De ondernemingsraad (OR) stapt naar de rechter om, naar eigen zeggen, de toekomst van de omroep veilig te stellen. Ook binnen de directie is onenigheid ontstaan over de koers.

Het conflict draait rond de overeenkomst die het TROS-bestuur, onder leiding van Karel van Doodewaerd, vorige maand sloot met tv-producent Dullaert & Dumas (D & D). Dit akkoord voorziet in oprichting van een gezamenlijke productiemaatschappij, Diomedea. De TROS krijgt uiteindelijk een minderheid van de aandelen van dit bedrijf. Diomedea moet de kernactiviteiten van de TROS – het maken van programma’s – en het bijbehorende personeel overnemen.

De TROS wil de licentie van vier programma’s gratis aan Diomedea geven. Het bedrijf krijgt tevens de garantie dat het voor 63,5 miljoen euro opdrachten van de TROS ontvangt. Bijna de helft van de circa 150 TROS-medewerkers moet in dienst treden van Diomedea. De OR, die de zaak heeft aangebracht bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, wil dat de rechter de overeenkomst tussen de TROS en D & D vernietigt. Van Doodewaerd bevestigt dat mediadirecteur Julius Minnaar zich niet kan verenigen met de plannen. Morgenavond is spoedoverleg over de positie van Minnaar, die vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar was.

De raad van bestuur van de Publieke Omroep is “niet blij” met het plan van TROS en geeft de omroep in een brief “ernstig in overweging” het plan voor te leggen aan de Commissie Integriteit Publieke Omroep. Die moet toetsen of er geen sprake is van belangenverstrengeling. Het Commissariaat voor de Media (toezichthouder op de omroepen) heeft de TROS om opheldering gevraagd. [NRC]