Home Landelijke radio Rode Kruis kan slachtoffers van seksueel geweld aantal jaar helpen dankzij 3FM...

Rode Kruis kan slachtoffers van seksueel geweld aantal jaar helpen dankzij 3FM Serious Request

Met de opbrengst van 3FM Serious Request afgelopen december kan het Rode Kruis slachtoffers van seksueel geweld een aantal jaren helpen. Dat staat in de eerste fase van de verantwoording die 3FM en het Rode Kruis naar buiten hebben gebracht. In Haarlem werd 12.380.438 euro opgehaald.

De hele dag staan de 3FM dj’s in hun programma’s stil bij de hulp die het Rode Kruis aan slachtoffers biedt dankzij de opbrengst van de inzamelingsactie. Het Rode Kruis heeft dit jaar in Colombia, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Zuid-Soedan getroffen vrouwen en meisjes geholpen met de opvang, de medische zorg en het opbouwen van hun toekomst.

Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijk gerealiseerde hulp door 3FM Serious Request 2014, doet het Rode Kruis binnen drie jaar complete verantwoording

"We zijn heel blij dat het Rode Kruis met het ingezamelde bedrag in 2015 al duizenden vrouwen heeft kunnen helpen en dat de komende jaren voort kan blijven zetten", zegt zendermanager Wilbert Mutsaers van 3FM.

Met het bedrag dat met 3FM Serious Request is opgehaald heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

·         In Colombia, de DRC en Zuid-Soedan zijn zorginstellingen ondersteund, is medisch personeel getraind en zijn medische behandelingen uitgevoerd en gefinancierd door het Rode Kruis. Hierdoor hebben duizenden vrouwen en meisjes toegang gekregen tot zorg. In de DRC zijn bijvoorbeeld  851 meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld doorverwezen naar een gezondheidsinstelling om daar een medische behandeling te ondergaan. Hierdoor is voorkomen dat zij ziektes zoals HIV of andere Soa’s kregen.

·         In Zuid-Soedan is een medische instelling gerepareerd waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen.

·         In DRC zijn 26 luisterhuizen, waar slachtoffers terecht kunnen voor psychologische hulp, gebouwd, hersteld of ondersteund met materialen en personeel.

·         In de Democratische Republiek Congo (DRC) en Colombia hebben 1.302 slachtoffers van seksueel geweld een psychologische behandeling gekregen en zijn met 1.873 slachtoffers sessies geweest ter ondersteuning en begeleiding.

·         Vrouwen en meisjes werden voorzien van voedsel, huishoudspullen, water, zaden en gereedschap  met de inzet dat ze van hieruit een toekomst kunnen opbouwen. Een aantal slachtoffers van seksueel geweld heeft een financiële bijdrage gekregen om inkomst generende activiteit te starten.

·         Bijna honderdduizend mensen zijn bereikt met bewustwording- en informatiecampagnes om seksueel geweld of andere vormen van misbruik tegen te gaan. Met het zelfde doel zijn trainingen gegeven aan de strijdende partijen over de regels van het humanitair oorlogsrecht.