Home Landelijke radio REM-eiland staat te koop

REM-eiland staat te koop

Het vroegere REM-eiland (Reclame Exploitatie Maatschappij) is te koop. Rijkswaterstaat wil het kunstmatige eiland voor de kust bij Noordwijk verkopen. Het platform werd door Rijkswaterstaat gebruikt als meetpunt, maar dat is niet meer nodig. “Mocht de verkoop niet doorgaan, dan wordt het meetpunt alsnog ontmanteld”, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat vanochtend.

Het gevaarte van twaalf bij 24 meter, met twee dekken en een helihaven, ligt sinds 1964 9 kilometer uit de kust voor de badplaats. Enkele topmannen uit het bedrijfsleven begonnen er toen onder leiding van scheepsbouwer C. Verolme de Reclame Exploitatie Maatschappij als commerciële reactie op het omroepenbestel.

Juli 1964 begonnen de illegale uitzendingen van Radio Noordzee en later TV Noordzee, met Amerikaanse series als De Onzichtbare Man en Ed het Sprekende Paard. De REM genoot veel populariteit onder luisteraars en kijkers. In de eerste weken van de tv-uitzendingen kochten veel Nederlanders de REM-antenne, die nodig was om het signaal op kanaal 11 te zien. De politiek moest niets weten van deze nieuwe zender en het toenmalig kabinet-Marijnen pikte de inbreuk op de publieke omroep niet.

Als reactie op Den Haag deed de REM in november 1964 een verzoek tot een legale zendvergunning voor de omroep TROS (Televisie Radio Omroep Stichting), maar voor de uitzendingen vanaf het REM-eiland was het te laat. Half december viel het doek voor de eerste commerciële omroep. Marine en rijkspolitie grepen in en de zenders werden verzegeld. De TROS deed het vervolgens aan land beter. Zij kreeg de status van publieksomroep. Vorig jaar heeft de omroep ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum enkele programma’s vanaf het REM-eiland gepresenteerd.

Het jaar voordat Rijkswaterstaat het REM-eiland in gebruik naam als meetpost Noordwijk werd de laatste herinnering aan de zendtijd ontmanteld. De zendmast moest worden afgebroken omdat die dreigde om te vallen. Rijkswaterstaat zette apparatuur op het eiland om golfslag, wind en watertemperatuur te meten.

Eerder had Ruud Poeze al interesse in het eiland.