Home Landelijke radio Rechter: radiospot EénNL mag

Rechter: radiospot EénNL mag

De politieke partij EénNL mag het radiospotje blijven uitzenden waarin lijsttrekker Marco Pastors de opkomst van het nazisme vergelijkt met de ‘islamisering’ van Nederland. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in kort geding.

De Moslimdemocraten, eveneens een politieke partij, hadden het kort geding aangespannen omdat zij het grievend vinden dat Pastors een link legt tussen nazi’s en moslims.

Pastors zegt in het spotje dat er een overeenkomst is tussen de naïviteit van de gevestigde orde in Nederland ten opzichte van Duitsland vlak voor de Tweede Wereldoorlog, met naïviteit van de gevestigde orde van nu tegenover islamisering. De rechter vindt de vergelijking beladen, maar in de politieke context niet onnodig grievend.

Ook maakte Pastors de vergelijking impliciet en heeft hij er recht op zijn mening te uiten, aldus de rechter. Het spotje komt waarschijnlijk niet meer op de radio, omdat het deel uitmaakte van een reeks die elke dag wisselde. Het gewraakte spotje was alleen vorige week dinsdag te horen.