Home Landelijke radio Radio Caroline wil zendschip voor Zeeuwse kust

Radio Caroline wil zendschip voor Zeeuwse kust

Radio Caroline wil voor de Walcherse kust een zendschip verankeren. De radioender heeft daarvoor de plek op het oog waar Delta Radio al enkele jaren twee grote zendmasten wil bouwen. Radio Caroline wil ook de etherfrequentie van Delta Radio, 171 kiloHerz op de langegolf, overnemen.
Radio Caroline zendt momenteel uit per satelliet. De actie van Radio Caroline komt op een uitgelezen moment. Delta Radio dreigt namelijk haar vergunning voor de zendmasten én haar zendvergunning kwijt te raken. Die vergunningen zijn eind juni vorig jaar verlengd, onder de voorwaarde dat Delta Radio per 1 januari 2002 in de lucht zou zijn. Dat lukt Delta Radio niet.
Voor de masten die op 35 kilometer uit de Walcherse kust zijn gepland, is noeen paal in de zeebodem geslagen. Delta Radio geeft zich echter niet gewonnen. Gisteren dienden voor de Rotterdamse rechtbank twee kort gedingen die waren aangespannen door Delta Radio tegen staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat).
Delta Radio eiste dat de vergunningen gehandhaafd blijven. Door een rechtszaak tegen het project kon de zender nog niets doen, aldus haar advocaat. De situatie was te onzeker.
Het geduld van Verkeer en Waterstaat is echter op. Delta Radio heeft al anderhalf jaar extra tijd gekregen, aldus de landsadvocaat, en alle lopende procedures kunnen nog wel jaren duren. Hij noemde het onacceptabel dat Delta Radio al die tijd `ruimte op zee claimt`. ,,Die plek is een ideale zandwinlocatie. En er is zand nodig voor de Westerscheldontainer Terminal (WCT) in Vlissingen.“ Als Delta Radio de vergunningen verliest, kan zij wel weer nieuwe aanvragen. De zender moet dan wel aan nieuwe, strengere eisen voldoen. Delta Radio heeft daar min of meer zelf voor gezorgd. De politiek ontdekte dankzij de bouwplannen van Delta Radio dat er voor bouwen in zee bijna niets was geregeld. Dat is veranderd. Uitspraak volgende week vrijdag.