Home Landelijke radio Radio 1 maakt opnieuw lokale radio tijdens EK

Radio 1 maakt opnieuw lokale radio tijdens EK

Radio 1 gaat opnieuw lokale radio maken in Zwitserland en Oostenrijk tijdens het EK voetbal. Voor, tijdens en na de wedstrijden van het Nederlands elftal verzorgt Radio 1 Langs de Lijn-presentator Robbert Meeder een programma gericht op de supporters ter plekke. ‘EKfm’ maakt gebruik van lokale etherfrequenties om de supporters te bereiken. En voor thuisblijvers zijn de uitzendingen via internet te volgen. De tijdelijke zender is een samenwerking van Radio 1 en Radio Nederland Wereldomroep.

Op de speeldagen van Oranje ontvangt Robbert Meeder vanaf 12:00 uur gasten als Bastiaan Ragas, Henk Westbroek, Youri Mulder en Syb van der
Ploeg. In de uitzending houdt Meeder met medewerking van de Supportersclub Oranje de supporters op de hoogte van alle lokale informatie in de speelsteden Bern, Basel en Wenen. Hij heeft tevens elk uur contact met het voetbalinformatiecentrum CIV van de Nederlandse politie in Bern.

Vlak voor de wedstrijd schakelt EKfm over naar NOS Langs de Lijn. Supporters in en rond het stadion horen via EKfm zo het live verslag van Jack van Gelder en Bas Ticheler en direct na afloop de reacties van de spelers en de bondscoach. "We zitten bovenop al het wedstrijdnieuws en de belangrijke informatie. Supporters in het stadion krijgen via EKfm meer te weten dan op de grote schermen te zien is. Bijvoorbeeld of een penalty terecht was of niet. Of wat de stand is bij een tegelijk gespeelde groepswedstrijd." zegt initiatiefnemer en presentator Robbert Meeder. "Bovendien werken wij samen met de Nederlandse politievertegenwoordiging in de speelsteden. Via ons kunnen ze de supportersschare goed bereiken. Twee jaar geleden hebben we met WKfm daar goede ervaringen mee opgedaan."

Als Oranje niet speelt kunnen de Nederlandse supporters via deze zender in de speelsteden Radio 1 ontvangen. Via internet zendt EKfm dan Nederlandstalige muziek uit. In Bern is het radiostation te horen op 90,5 MHz. Als Oranje doorgaat naar de volgende ronden is EKfm te ontvangen in Basel op 90,1 MHz en in Wenen op 105,1 MHz.
Twee jaar geleden kreeg Meeder het idee om lokaal radio te maken tijdens het WK in Duitsland. WKfm was toen een groot succes. Ook tijdens het WK Allround schaatsen in Heerenveen begin 2007 werd er lokaal uitgezonden.