Home Landelijke radio Raad van State: bezuiniging op Omroep West en RTV Rijnmond zijn terecht

Raad van State: bezuiniging op Omroep West en RTV Rijnmond zijn terecht

De subsidies aan Omroep West en RTV Rijnmond zijn terecht verlaagd in 2012 en 2013. Dat heeft de Raad van State besloten, de hoogste bestuursrechter. Eerder had de rechter ook al bepaald dat de provincie Zuid-Holland de bezuinigingen mocht doorvoeren.

Beide omroepen werden in de afgelopen twee jaar met bijna 1,4 miljoen euro gekort. De rechter oordeelde vorig jaar dat de provincie voldoende aangetoond heeft dat de omroepen met minder subsidie in staat blijven de mediawettelijke taak te blijven uitvoeren. De provincie mag de subsidie verminderen wegens nieuwe omstandigheden, zoals bezuinigingen, stelt de rechter. De Raad van State ziet geen reden die uitspraak te herroepen.

De directie van Omroep West noemt de uitspraak teleurstellend en onbegrijpelijk, omdat de Rijksoverheid de provincie het geld voor de regionale omroepen zonder kortingen heeft verstrekt. "Zo heeft de provincie een miljoen euro die ze van het rijk had gekregen voor de regionale omroepen, gebruikt voor ondermeer groenvoorziening zoals het planten van nieuwe bomen", stelt Omroep West.

Volgens directeur Gerard Milo van Omroep West is het oordeel van de raad niet onverwacht, omdat dit in lijn is met eerdere uitspraken. "Maar we blijven alle rechtsmiddelen inzetten om ons gelijk te halen", zegt Milo. Per 2014 houdt Omroep West nog 9,7 miljoen euro subsidie over.

Directeur Eric Wehrmeijer van RTV Rijnmond heeft een gevoel van teleurstelling en laat de uitspraak bestuderen door een jurist. Door eerdere ingrepen bij de omroep heeft de uitspraak voorlopig geen gevolgen voor de programmering.